• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

E-egészségügy: Kész a MeNTA mobil és az ILKA

Egészségpolitika Forrás: Weborvos

Új, internet alapú e-learning képzési rendszer és portál az egészségügyben dolgozóknak.

2015. november 17-én Budapesten rendezték meg a Nemzeti Egészségügyi Informatikai (e-Egészségügyi) Rendszer bevezetését támogató módszertan-, szolgáltatás-, képzés- és humánerőforrás-fejlesztés kiemelt projekt (TÁMOP-6.2.7.-13/1-2013-0001) szakmai záró konferenciáját. A rendezvényen dr. Mészáros János, egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár (EMMI) köszöntőjében hangsúlyozta, hogy az egészségügyi ágazatot érintő egyik legfontosabb fejlesztési tevékenység az elektronikus egészségügyi rendszer építése, amely több uniós projekt szisztematikus munkájával épül ki. A TÁMOP 6.2.7-es projekt a kifejlesztett új rendszerek és alkalmazások használati ismereteinek oktatásával kapcsolódik ezekhez.

Dr. Haidekker Bence, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ Intézményigazgatási, Ellenőrzési és Ügyfélkapcsolati Igazgatóságának igazgatója a projektet övező széleskörű szakmai összefogás és együttműködés elismerésén túl kiemelte, hogy az ÁEEK a bevezetés és a használat érdekében komoly lépéseket tett egy professzionális működtető-szolgáltató szervezet kiépítése irányába, megteremtve a kiemelt projektek eredménytermékei integrálásának, valamint az egészségügyi ellátó rendszerbe illesztésének belső szervezeti kereteit.

Divinyi Zsombor, az ÁEEK Projektirányítási Igazgatóságának vezetője az eseményen bemutatta az e-egészségügyi rendszer egyes elemeit, a TÁMOP-6.2.7 projekt eredménytermékeiről, a MeNTA-ról és az ILKA e-learning portálról pedig Surguta András, a projekt szakmai vezetője tájékoztatta a résztvevőket.

A projekt annak érdekében, hogy a közvetlen betegellátásban és az egészségügy szervezésében és irányításában dolgozó közel 150.000 kollégához eljuttathassa az ismereteket, a közel 2.500 személyes (jelenléti) képzés megszervezésén túl létrehozott egy az ágazatban dolgozók részére kifejlesztett képzési portált, az ILKA-t. Az ILKA portál támogatja a teljes körű képzés-adminisztrációt, és elektronikus tananyagok egész sorát kínálja. Már most örömmel nyugtázható, hogy pár hónap alatt több mint 6.000 regisztráció történt a portálon, és látható módon az ágazat elindult az elektronikus tudás-átadás irányába.

Dr. Mészáros János kiemelte, hogy a szintén a projekt keretén belül kifejlesztett MeNTA alkalmazás az egészségtudatosság új, minden állampolgár számára szó szerint kézzelfogható, naponta használható, az egyén és választott környezete, háziorvosa, orvosai kapcsolatába illeszthető eszköze lesz.