• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A PICikért a Koraszülöttek Világnapján

Hírek Forrás: Weborvos

A Koraszülöttek Világnapján a budapesti Lánchíd is a legkisebbeket jelképező lila színben tündököl.

A koraszületés Magyarországon sokkal több családot érint, mint gondolnánk. A legfrissebb adatok szerint hazánkban kiemelkedően magas, 9% körüli a koraszülések aránya. Az évente közel nyolcezer koraszülött közül pedig körülbelül 1 200 gyermek 1 500 gramm alatti testsúllyal születik. A koraszülöttségből adódó rövid és hosszú távú nehézségekkel nem csak a babáknak, hanem a családtagoknak és a tágabb környezetnek, végső soron pedig az egész társadalomnak is meg kell küzdenie. A 2015. szeptemberében alapított, a koraszülöttek körül tevékenykedőket összefogó civil egyesület, a Melletted a helyem célja a legkisebbek és hozzátartozóik szakmai támogatása és hazai koraszülött ellátás érdekképviselete - tudatták világnapi közleményükben.

„Bár még csak két hónap telt el az egyesület megalapítása óta, a mostani díszkivilágítás is bizonyítja, hogy szakmán túlmutató társadalmi összefogással sokat tehetünk azért, hogy a közvélemény figyelmét a PICikre irányítsuk – mondta el Dr. Nádor Csaba, neonatológus főorvos, az MH EK Perinatális Intenzív Centrumának (PIC) vezetője, az egyesület elnöke.

„A figyelemfelkeltés mellett azonban az is fontos, hogy ott segítsünk, ahol a leginkább szükség van rá, ezért is örülünk különösen annak, hogy partnereink közül a GE elsőként szervez Magyarországon adománygyűjtést a 2016. év első 1500 gramm alatti testsúllyal születő babája és családja részére" – tette hozzá a szakember.

A fenti akciók mellett az egyesület kezdeményezésére országszerte több városban, számos szakintézményben (pl.: Semmelweis Egyetem I.sz. Gyermekklinika PIC, MH Egészségügyi Központ Szülészeti osztály PIC, Pécsi Tudományegyetem Szülészeti Klinika PIC) is jótékonysági reggelit vagy uzsonnát tartanak, illetve a lila színnel fejezik ki a koraszülöttek és családjuk iránti támogatásukat.

A Melletted a helyem ezen felül minden területen igyekszik felhívni a döntéshozók figyelmét a téma súlyára és jelentőségére. Előkészítés alatt áll egy hiánypótló felmérés a hazai koraszülött-ellátás egészére vonatkozóan, melyet a jövő évben szeretnének publikálni, a napokban pedig Nagy Lívia, az egyesület alelnöke személyében Brüsszelben is képviseltette magát a civil szervezet az Európai Alapítvány az Újszülött Gyerekek Ellátásáért (EFCNI) által szervezett szakmai konferencián és workshopon.

Sokkolóan magas a koraszülöttek aránya