• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Éger: ráncigáljuk, mint kutya a lábtörtőt

Egészségpolitika Forrás: hirado.hu

Ilyen kevés pénzből nem lehet már üzemeltetni a rendszert a Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint.

Éger István szerint a rendszerben kevés a pénz, folyamatosan növekszik az elkerülhető halálozások száma és tovább fogy az egészségben megélhető évek száma. A legnagyobb probléma az, hogy megint egészségügy-politika van az egészségpolitika helyett. Ismét ugyanabba a hibába esünk, hogy az ellátószerkezetet igazgatjuk ahelyett, hogy azon gondolkodnánk, mire van szükségük az embereknek. Eközben kiderül, hogy az egészségügyi kiadások azon része, mely a gyógyításra szolgál, az egyébként is sajnálatosan csökkenő nemzeti össztermékhez képest további egy százalékkal lett kevesebb – jelentette ki Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke az M1 Ma reggel című műsorában.

Forráskivonást élünk meg, és egész egyszerűen ilyen kevés pénzből nem lehet már üzemeltetni a rendszert. Elmennek az orvosok, az ápolók, kiürül az ország, és ez nagyon nagy baj – tette hozzá. Éger István szamárságnak nevezte azt, miszerint túl pazarló lenne a rendszer. Mint mondta: nagyon súlyosan alulfinanszírozott az egészségügy, és lassan tíz éve ott van a teljesítményvolumen-korlát, mely miatt nem lehet annyi beteget ellátni, mint amennyire megvan a kapacitás. Hiába van meg a kellő számú orvos, beteg és műtő, ha a biztosító egyszerűen csak egy meghatározott számú beavatkozást finanszíroz – érvelt a szakember.

Hangsúlyozta: nem látják, hogy az átalakítások folytán bármiféle megtakarítás keletkezne a rendszerben. Ráadásul folyamatosan növekszik az elkerülhető halálozások száma, és tovább csökken az egészségben megélhető évek száma.

Úgy vélekedett: az állami egészségügy önmagában még működőképes is lehetne, a világ számos országában van erre példa. Csakhogy elmulasztották megteremteni azt a tudományos háttérintézmény-rendszert, ami az egészségügyi szükségleteket felméri, vagyis megmondja, hová mennyi orvos, kórház kell, és milyen betegségmegelőző tevékenységet kell végezni.

Idénre személyiadó-mentességet ígértek a SZÉP-kártyában egy bizonyos részre, ha valaki ebből magánbiztosítást vásárol, és tudomásunk szerint ennek további bővítését tervezik, már lelkendeznek az üzleti biztosítók, hogy mekkora piac ez. Mindeközben csökken a közfinanszírozásra fordított pénz, s így az egészségügyi ellátás kettészakadásának veszélye fenyeget. Ha ez a folyamat elindul és kiteljesedik, nem visszafordítható – szögezte le az orvosi kamara vezetője.

Emlékeztetett rá: 1999-ben már kijelentette Orbán Viktor, hogy ez az út tévedés, nem megyünk ebbe az irányba. Aztán velük közösen megvívtuk ezt a háborút a neoliberális egészségügyi kormányzat ellen 2006-2008-ban, mindez a szociális népszavazással zárult. Most, ha nem is látványosan, de bizonyos tendenciák ugyanebbe az irányba mutatnak. Itt az idő, hogy a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal felhívja erre a veszélyre a figyelmet. Mert ha más kabátot vesz a lopakodó ötlet, az attól még ugyanaz az ötlet – fogalmazott Éger István.

Felhívta a figyelmet arra is: mindehhez szükséges a közfinanszírozás javítása, hiszen attól, hogy magánfinanszírozás lesz, még ugyanúgy szükség van orvosokra. Ha kevés az orvos, és elszívja a magánellátás, még rosszabb lesz a közellátás, vagy nem lesz megfelelő mennyiségű orvos a magánellátásban. Ráncigáljuk ezt a lábtörlőt úgy, mint a sok kutya a rajzfilmben – jegyezte meg.
Beszélt arról is, hogy minderről tájékoztatta Balogh Zoltán emberierőforrás-minisztert, s a miniszter megköszönte a szakmai észrevételeket, és egyetértett a társadalombiztosítási rendszer megvédésével. A műsor itt megtekinthető