• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Egészségügyi tárgyú törvények jogharmonizációs módosítása

Egészségpolitika 2019.11.05 Forrás: MTI
Egészségügyi tárgyú törvények jogharmonizációs módosítása

A betegek akkor is megkapják a gyógyszert, ha az engedéllyel már rendelkezik, de kereskedelmi forgalomba még nem került az unióban.

A digitális egészségügy fejlődéséből adódó változások, valamint uniós jogharmonizációs kötelezettségek indokolják az egészségügyi törvények módosítását - mondta expozéjában az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára ma a parlament ülésnapján.

Horváth Ildikó szólt a vízvizsgálatokat érintő változásokról, valamint a betegekkel kapcsolatos információszolgáltatást érintő módosításokról.

A gyógyszerkiváltás hatékony ellenőrzését szolgálja az egészségügyi és más személyes adatok védelmével kapcsolatos módosítás - mondta.

Beszámolt a 2017 novembere óta használatos Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térrel kapcsolatos változásokról is. A rendszerben mintegy tízezer egészségügyi szolgáltató napi kétszázötvenezer ellátási eseményt és nyolcszázezer gyógyszerkiváltást rögzít.

A változást a rendszer működésével kapcsolatos új feladatok, funkciók indokolják - mondta. A jövőben várhatóan öt évre visszamenően, vagyis 2012-től feltöltik az egészségügyi dokumentációt.

A módosítást indokolja az is, hogy a jövőben a magánszolgáltatók is használhatják az e-beutaló rendszerét.

Szólt a kémiai biztonság területéről is, amelyet szintén a nemzetközi jogi környezet változásából kell módosítani.

Új pszichoaktív anyagokkal kapcsolatos jogharmonizációt is tartalmaz az előterjesztés. A változás emellett lehetővé teszi, hogy a betegek akkor is megkapják a gyógyszert, ha a készítmény engedéllyel már rendelkezik, de kereskedelmi forgalomba még nem került az unióban.

Fidesz: kiemelt cél a digitális egészségügy fejlesztése

Zombor Gábor, a Fidesz vezérszónoka kiemelte a digitális egészségügyre való átállást és annak fejlesztését. Rámutatott: rendkívül fontos, hogy hosszú évek fejlesztése után ez a fajta digitális rendszer létrejött és elkezdett működni. A fejlesztések egyre több lehetőséget biztosítanak, nemcsak a szolgáltatóknak, hanem az ellátást igénybe vevőknek, és az egészségügyet fejlesztőknek egyaránt. Ennek a további bővítését szorgalmazta a kormánypárti politikus.

Szerinte nagyon fontos az is, hogy a magánszolgáltatói rendszer is belép ebbe az elektronikus térbe.

Arra is kitért, hogy olyan rendszer kezd kialakulni a háziorvosok körében, amellyel nagyon sok ember életét sikerült már megmenteni. Példaként említette kardiológiai sürgősségi ellátás keretében megvalósuló együttműködést.

Zombor Gábor közölte: ahogy bővül a rendszer, egyre fontosabb, hogy a megfelelő szervek fokozottan védjék az adatokat. Ezek igen szenzitív, személyes adatok - hívta fel a figyelmet.

A képviselő a törvénytervezet támogatását kérte a parlamenttől.

Jobbik: igen a javaslatra

Lukács László György, a Jobbik vezérszónoka azt mondta: az egészségügy digitalizációját célzó elektronikus szolgáltató tér indulását üdvözölték, nagyon fontos és hasznos fejlesztésnek tartották. Ezekre az adatokra fokozottan szükség van - rögzítette, ugyanakkor felhívta a figyelmet az adatbiztonságra. Ezen a téren fontos az állandó ébrenlét, hogy ezek az adatok jó helyen, megfelelő kezekben vannak-e - tette hozzá, hangsúlyozva: további fejlesztésekre van szükség ennek biztosítására.

Az adatbiztonság érdekében akár egy állami szervezet létrehozását is elképzelhetőnek tartotta a jobbikos politikus.

Kiemelte a recept kiváltás során a képviseleti jog rendezését, ahol előrelépést látott az eddigiekhez képest. A változások közül kiemelte továbbá a nem közfinanszírozott rendszerben a szolgáltatás rendelés nyomon követhetőségét.

A javaslatot támogatni fogják - közölte.

KDNP: régóta várt, fontos újításokat tartalmaz a javaslat

Nacsa Lőrinc, a KDNP vezérszónoka rámutatott: a javaslat nagyon régóta várt és nagyon fontos újításokat tartalmaz. Megjegyezte: számíthat arra az államtitkárság, hogy bármilyen hasonló újítás, fejlesztés esetén támogató fülekre talál majd a parlamentnél.

A digitális egészségügyi rendszer fejlesztése egy nagyon fontos feladat, és az lenne jó, ha ezen az úton járnának tovább - állapította meg a KDNP-s képviselő.

Kiemelte, hogy a javaslat a könnyebb ügyintézésről, a nagyobb átláthatóságról szól, ami egyúttal nagyobb állampolgári felelősséget is jelent.

Fontosnak nevezte a naprakészséget, ami elsődleges feladata a működtetőknek és adatszolgáltatóknak egyaránt.

MSZP: igen a javaslatra

Molnár Gyula, az MSZP vezérszónoka kiemelte, hogy óriási lépés az elektronikus egészségügyi rendszer, és ennek mindenfajta finomítása helyes és jó.

Szintén az adatvédelemre tért ki, - mint mondta - erre mindenki nagyon kényes, és nagyon fél tőle. Azt kérte, amit lehet, tegyenek meg ezen szenzitív adatok védelme érdekében.

A ritka betegségek esetében a szabályozás az infotörvénnyel ellentmondásra kerülhet - hívta fel a figyelmet, hozzátéve: talán érdemes pontosítani vagy kiegészíteni ezt a részt.

Úgy látta: a módosítással megteremtik annak lehetőségét, hogy a magánszférába áttereljék a betegek egy részét. Ettől félne kormánypárti politikusként, ez felvet kényes és kínos kérdéseket - jegyezte meg.

Jelezte: várhatóan tudják támogatni a javaslatot.

LMP: fontos az ivóvízbázis védelme

Hohn Krisztina (LMP) több pontban is egyetértéséről támogatta a javaslatot.

Az egészséges víz kérdését érintve fontosnak nevezte ugyanakkor az ivóvízbázis védelmét, jelezte ugyanis, hogy nagyon elavult a víziközmű-rendszer, egyre gyakoribbak a meghibásodások.

Zárszó

Sneider Tamás levezető elnök ezután lezárta az általános vitát, Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár pedig zárszavában azt mondta, az adatbiztonság valóban kiemelt az elektronikus egészségügyi rendszerben, amely segít a visszaélések kiszűrésében.

Legolvasottabb cikkeink