• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Egyre gyakoribbak hazánkban a szexuális úton terjedő fertőzések

Hírek 2019.11.05 Forrás: Weborvos
Egyre gyakoribbak hazánkban a szexuális úton terjedő fertőzések

A szexuális érintkezéssel terjedő fertőzések napjaink, és a következő évtizedek legfontosabb közegészségügyi kihívását jelentik.

A szexuális úton terjedő fertőzések (STI) gyakorisága világszerte, így hazánkban is megállíthatatlanul növekszik, és ezek a betegségek az egyre fiatalabb korosztályokat is sújtják. Ennek több oka is van: az alapvető egészségügyi ismeretek hiánya, az internetes ismerkedési lehetőségek bővülése, illetve a gyakran váltott, alkalmi partnerkapcsolatok száma mind hozzájárul ehhez az egyre ijesztőbb trendhez – hívja fel a figyelmet Dr. Várkonyi Viktória, a Magyar STI Társaság elnöke.

A Magyar STI Társaság novemberi Nagygyűlésének egyik fő üzenete, hogy a prevenció fontosságán túl nem lehet kellőképp hangsúlyozni a korai felismerés jelentőségét, ami egy diagnosztizált STI kórkép esetében a potenciális tovább fertőzések szűrését is magában foglalja. A szexuális érintkezéssel terjedő fertőzések, nemzetközi elnevezéssel STI (Sexually Transmitted Infection), napjaink, és a következő évtizedek legfontosabb közegészségügyi kihívását jelentik.

„Amellett, hogy virágzanak a  klasszikus nemibetegségek, a gonorrhoea és a szifilisz,  rengeteg chlamydia, herpesz és HPV fertőzött beteget látunk el nap mint nap a nemigyógyászati rendeléseken  – mondja Dr. Várkonyi Viktória.  „A HIV járványt sem sikerült megállítani, és ami különösen szomorú, a friss fertőzöttek többsége tinédzser korú.  Nem lehet eléggé hangsúlyozni a védőoltások, az óvszer használat és a rendszeres szűrővizsgálatok fontosságát a szexuális úton terjedő fertőzések megelőzésében.”

A Társaság, melynek  tagjai között bőr-nemigyógyászok, nőgyógyászok, urológusok, mikrobiológusok, járványügyi szakemberek egyaránt megtalálhatók idén november 7-9. között tartja Budapesten, a Hotel Hungária City Centerben éves Nagygyűlését. A konkrét esetismertetések, diagnosztikus aktualitások, klasszikus nemi betegségek és új kórképek tárgyalása mellett összefoglaló előadásokkal és tematikus szekciókkal is készülnek, a magyar szakorvosok mellett pedig neves külföldi előadók is megosztják tapasztalataikat.

„A nemi úton terjedő fertőzések hosszú távú következményei, mint pl.  a meddőség, a méhnyakrák, a veleszületett rendellenességek kialakulása megelőzhetők, ha ezeket a betegségeket időben felfedezzük, és hatékonyan kezeljük. Nagyon fontos lenne ezekről a problémákról már az iskolai egészségnevelés során beszélni, mert a fiatalok rendszerint úgy vágnak bele az első szexuális kapcsolatba, hogy semmit nem tudnak arról, milyen óriási veszélyek leselkedhetnek rájuk”- hangsúlyozta Dr. Várkonyi Viktória.

Legolvasottabb cikkeink