• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Egészségügyi témák a szerdai Kormányinfón

Egészségpolitika Frissítve 2021.09.15 Forrás: MTI - hvg.hu
Egészségügyi témák a szerdai Kormányinfón

Még nem született döntés, a munkáltató megkövetelheti-e a munkavállalójától, hogy beoltassa magát, de "jogos az igény".

Egészségügyet érintő témák is napirendre kerültek a szerdai Kormányinfón. A kormány értékelése szerint a koronavírus negyedik és azt követő hullámai alapvetően eltérnek majd az előzőektől, hiszen az oltás védettséget ad, aki be van oltva, annak a védettsége sokszorosára nő - közölte a járványügyi helyzettel kapcsolatban a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely beszámolt a napi koronavírus adatokról is, elmondta: kedden 371 fertőzöttet találtak és 12-en haltak meg a koronavírus miatt. Jelezte azt is, hogy az országban bőven van oltóanyag, és Magyarország csatlakozik a 12 év alattiaknak adható - még engedélyezés alatt lévő - Pfizer-oltás uniós beszerzéséhez. Ha lesz ennek a korosztálynak beadható vakcina, Magyarország is beszerez belőle - közölte.

Pfizer- és Moderna-oltásból mintegy 3,3 millió, AstraZenecából 1,5 millió, Janssenből csaknem 300 ezer, Szputnyikból 77 ezer, Sinopharmból 2,6 millió adag áll rendelkezésre - ismertette.

A miniszter kitért arra, hogy a magyar koronavírus-statisztika a lehető "legszigorúbb", azok is szerepelnek benne, akiknek a halálához nincs köze a koronavírusnak, de a tesztjük haláluk idején pozitív volt.

Gulyás Gergely emlékeztetett arra, hogy a kormány a veszélyhelyzet január 1-jéig történő meghosszabbítását kezdeményezi az Országgyűlésnél. Ez semmilyen szabadságjogi korlátozást nem jelent - mondta. Hozzátette: korábban már feloldották az alapvető alkotmányos jogok gyakorlását korlátozó szabályokat, a veszélyhelyzet meghosszabbítása esetén így például továbbra is lehet tüntetni. A meghosszabbítást a kormány akcióképességének biztosítása, a gyors reagálás miatt nevezte szükségesnek.

Gulyás Gergely közölte, a koronavírussal kapcsolatos számok nyilvánvalóan növekedni fognak, de azt várják, hogy a fertőzésszámok ugrásszerű növekedését nem fogja hasonló arányban követni a kórházba kerülők és a halottak számának növekedése. A miniszter kitért arra, hogy a védettségi igazolványnak jelenleg is van szerepe és nem kizárt, hogy a jelentősége nőni fog. Megjegyezte, jelenleg úgy látják, hogy a fertőzésszám növekedése nem jár olyan kockázattal, mint a második és a harmadik hullámban.

Beszámolt arról is, hogy a minimálbérről szóló tárgyalásokon szóba került, legyen-e lehetősége a munkáltatónak megkövetelni a munkavállalójától az oltást. Ilyen döntés még nem született, de - folytatta - jogos igénynek tartja a munkáltató részéről, hogy számíthasson a munkavállalójára.

Gulyás Gergely kijelentette azt is: van alkotmányos indoka, hogy különbséget tegyenek oltottak és oltatlanok között, az nem önkényes. A kormány, amíg lehet, vár a különbségtétellel, de ha szükséges, határozni fog erről.

Egyelőre nincs szándék az iskolák bezárására a járványhelyzet miatt, de a kormány aktuálisan hozhat döntést erről. Megjegyezte: a veszélyhelyzet fenntartása is ahhoz kell, hogy ilyen döntéseket hosszas törvényalkotási folyamat nélkül lehessen meghozni.

Hangsúlyozta: továbbra is szakértők meghallgatása után, számos adat függvényében hoznak döntést, a negyedik hullámban ugyanakkor az átoltottság miatt a fertőzöttek számát is másképp kell értékelni, ugyanis kevesebben kerülhetnek kórházba, lélegeztetőgépre közülük.

A kötelező maszkhasználat kérdéséről kijelentette: arról nincs orvosi konszenzus, előírása pedig azt a látszatot kelthetné, hogy hasonló erejű, mint az oltás. Leszögezte: utóbbi érdemi segítség, míg előbbi hatékonysága látszott a korábbi hullámokban.

Gulyás Gergely közlése szerint napi szintű az egyeztetés a kórházi várólisták mihamarabbi megszüntetéséről, "egy héten belül lesz döntés" a kérdésben, a kormány pedig megadja a probléma végrehajtásához szükséges forrásokat.

A miniszter a hvg.hu kérdésére, amelyben azt firtatták, hogy milyen lehetőségük lesz azoknak, akik már az ötödik próbálkozáson túl vennének igénybe lombikprogramot, megerősítette: az állami meddőségi klinikákon is lesz lehetőség magánfinanszírozásra, ez alapján tehát pénzért tovább folytathatják a programot azok is, akik már kicsúsztak az állami finanszírozásból. Gulyás Gergely részleteket nem árult el, de annyit igen, hogy ennek egészségügyi korlátai lesznek, például, ha valakinél alig van esély a sikerre.

Legolvasottabb cikkeink