• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Egészségügyiek fizetése a nemzeti átlag alatt

Egészségpolitika Forrás: GYEMSZI-ESKI

Az egészségügyben dolgozók létszám- és bérhelyzetéről tett közzé jelentést a GYEMSZI-ESKI.

Kis mértékben nőtt az egészségügyi intézményekben foglalkoztatottak bruttó keresete  a második negyedévben az előző év azonos időszakához hasonlítva. A nettó átlagkereset fő munkaköri csoportonként különböző mértékben változott. Az orvosok körében az inflációt meghaladó mértékben nőtt, míg a szakdolgozóké kis mértékben csökkent, az egyéb egészségügyi foglalkoztatottaké  nem változott az előző év azonos időszakához hasonlítva.

A változást az egykulcsos adórendszer bevezetése eredményezte, amely az alacsonyabb bruttó keresetek esetében kisebb mértékű növekedést eredményez. Csökkent az adójóváírás összege és jóváírási határa. Növekedett a munkavállaló által fizetett nyugdíjjárulék mértéke.

A vizsgált időszakban és intézményekben, a teljes munkaidőben foglalkoztatott dolgozók egy havi bruttó átlag keresete 171 854 forint, nominálisan 1,9 %-kal (3 235 Ft/fő/hó) volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában. Az alapilletmény 2,1 %-kal (2 587 Ft/fő/hó), a túlmunkadíj 7,4 %-kal (262 Ft/fő/hó) magasabb, mint az előző év azonos időszakában. A többi bérelem nem változott.

Az átlagos nettó kereset 117 177 Ft/fő/hó. Az előző év azonos időszakához hasonlítva 1,5 %-kal (1 720 Ft/fő/hó) magasabb. A számításainkban szereplő nettó keresetek nem tartalmazzák a családi adókedvezményt.

Az orvosok nettó keresete 8,4 %-kal (16 950 Ft/fő/hó) magasabb, mint az előző év azonos időszakában, a szakdolgozóké viszont  1,2 %-kal (1 366 Ft/fő/hó) csökkent.

A jelentés megállapítja, hogy 2003-ban az egészségügyi ágazatban foglalkoztatottak bruttó átlagkeresete magasabb volt, mint a nemzetgazdasági átlag. Jelenleg az egészségügyi intézményekben foglalkoztatottak bruttó átlag keresete 19,3 %-kal alacsonyabb, mint a nemzetgazdasági átlag. Az egészségügyi intézményekben foglalkoztatottak bruttó átlagkeresete 2004-től egyre nagyobb mértékben elmarad a nemzetgazdasági átlagtól.
A nemzetgazdasági bruttó kereset halmozottan 55,1 %-kal nőtt 2003-tól, az egészségügyi intézményekben foglalkoztatottak átlag keresete pedig csak 21,2 %-kal, a közszférában foglalkoztatottaké pedig 2003-tól halmozottan 26,7 %-kal nőtt.

A részletes kimutatás és elemzés a GYEMSZI-ESKI honlapján.