• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Válság riasztja el a gólyát

Lapszemle Forrás: Somogyi Hírlap

Egyre gyakoribbak azok a napok, amikor nem sír föl újszülött a szülőszobán.

Kaposváron az idei első kilenc hónapban 30-35 gyermekkel kevesebb gyermek született meg, mint a tavalyi azonos időszakban. Az élveszületések számának évi mintegy öt-hat százalékos visszaesése időarányosan megegyezik az országos trenddel. A csökkenés ebben az ütemben az év végére elérheti az ötvenet: Kaposváron hat-hét év múlva két osztállyal kevesebben ülnek az iskolapadba.

Az országban éppen harminc éve tartó népességfogyás okai között újdonság: az idei születésszám-csökkenésben már a válság hatása is erőteljesen megmutatkozik. A pénzügyi biztonság megingása, a munkapiac bizonytalansága, a lakáshoz jutás nehézségei kézenfekvő megoldást hoztak: a gyerekeket elnapolják a szülők, vagy lemondani kényszerülnek a terveikről.

Magyarországon ez az amúgy is drámai demográfiai adatokat tovább rontja: idén szinte bizonyosan 90 ezer alá esik az élveszületések száma. Utoljára 1997-ben volt 100 ezer fölötti az éves születésszám, azóta megállíthatatlanul fogy a népesség.

Nem csoda hát, ha számos fronton hirdettek harcot a - szakemberek szerint mostanában bizonyosan megállíthatatlan - népességfogyás mérséklésére.

Szilágyi András professzor, a Kaposi Mór Oktató Kórház szülészeti osztályának vezető főorvosa jó ideje regisztrálja a születésszám csökkenését. Mintegy ezer gyermeket segítenek világra évente, és az első háromnegyed évben mintegy harminccal kevesebben szültek. A heti kimutatásokat nézve szembeötlő, hogy egyre gyakoribbak azok a napok, amikor nem sír föl újszülött a szülőszobán, jóllehet átlagosan három, olykor 5-6 csecsemő születik napi átlagban.

A Kaáli Intézet kaposvári meddőségi centrumában éppen egy éve jött létre a kórházzal közös gondolkodás, s azóta is szoros az együttműködés. Mánfai Zoltán intézetvezető főorvos elmondta: tavaly október 18-án végezték az első petesejtleszívást. A mai napig 165 beültetéssel végződött kezelés történt, az eredményesség 32 százalékos. A jelenlegi OEP-keret (állami finanszírozás) 20-25 pár kezelését teszi lehetővé, ami a kapacitásnak nagyjából a felét teszi ki.

Az első lombikbébi augusztus első felében született Kaposváron, mostanáig 17 baba született meg a beültetések eredményeként. Kaáli Géza alapító-tulajdonos professzor nem győzi hangsúlyozni: a lombikprogram a legolcsóbb módszer egy nemzet gyarapodása számára. Miután Kaposvár közvetlen OEP-lehetőséget nem kapott, az intézet az országos keretét hozta a városba, hogy megfizethető legyen a gyermekvállalók számára a mintegy 4-500 ezres beavatkozás.