• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Egy nőies cég turbulens változásban

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Pro

Meghonosítanák a svéd/skandináv gondolkodáson alapuló ún. „teljes költség" szemléletet.

A világ, benne Európa gazdasága nehéz perióduson megy keresztül, amely az évek óta alulfinanszírozott hazai egészségügy helyzetét nem segítette. Az egész ágazat recseg-ropog, de a benne dolgozó elkötelezett embereknek és cégeknek köszönhetően, 2012-t is túléli - mondta el a Kórház szaklapnak adott tavaly év végi interjúban Dr. Szokodi Csaba, a Mölnlycke Health Care Kft. vezérigazgatója.

- Az egészségügyben zajló központosítás kapcsán azt tapasztaljuk, hogy az egészségügyi beszállítókat érintő döntéshozatal egyre magasabb szintek felé tolódik el. Ezt részben indokolja a gazdasági racionalitás és az egészségügyi ráfordítások fenntarthatóságának megtartása, ugyanakkor aggályos, hogy a szakmai döntéshozóknak, rajtuk keresztül a betegeknek egyre kevesebb a beleszólásuk. Aggódunk, hogy a rövid távú fiskális szemlélet jegyében olyan döntések születhetnek, amelyek közép- és hosszútávon biztosan nem racionálisak, biztosan nem jelentenek megtakarítást, és biztosan nem a betegellátás szakmai színvonalának, a gyógyítás hatékonyságának az emelését szolgálják.

Mi nagyon ellenezzük a fűnyíróelv-szerű megtakarítási filozófiát, és igyekszünk alkalmat találni arra, hogy megosszuk, illetve meghonosítsuk a svéd/skandináv gondolkodáson alapuló ún. „teljes költség szemléletet", amely a hatékony és hatásos ellátásra összpontosít. Gazdasági döntéshozók számára is fontos lenne belátni, hogy az igazi, és nagymértékű megtakarítás az egészségügyben nem az árak és a minőség nyirbálásával, hanem valóban hosszú távon, fenntarthatóan és még hatékonyabban működtetett egészségügyi technológiákon keresztül valósulhat meg.

Egyértelmű számszaki bizonyítékok tömege áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy maga az adott műtéti egységcsomag ugyan többe kerül az adott pillanatban - említ példát-, viszont tucatnyi olyan egyéb eszközt tartalmaz, amit ilyen esetben külön nem kell megvásárolnia a kórháznak. Mivel mi, mint cég, nagy tételben vesszük ezeket a műtéti fogyóeszközöket, kedvezőbb áron jutunk hozzájuk, ezért tudjuk jó áron továbbadni az intézménynek. Ráadásul az egybecsomagolás a közvetlen termékbeszerzéshez kapcsolt gazdasági előny mellett az erőforrások hatékonyabb kihasználását is segíti. Ez gyorsabb műtéti előkészületet, rövidebb betegcsere-időt, kevesebb hulladékot, összességében a drága műtő 30-40%-kal jobb kihasználását jelenti.

Nem véletlen, hogy nemzetközi szinten óriási sikere van ezeknek a műtéti egységcsomagoknak, míg Magyarországon sokan sokféle érdek által vezérelve próbálják megmagyarázni a szakmailag kevésbé hozzáértő gazdasági döntéshozóknak, hogy ez rossz irány, mert drágább. Itt kell határozottan kiállni a „lean" egészségügy és a teljes költségszemlélet filozófiája mellett. Nem szabad hagyni, hogy visszalépjünk a gazdaságtalan, kevésbé hatékony hagyományos textil- vagy alacsonyabb minőségű termékek irányába, melyek ráadásul nagyobb sebfertőzési kockázattal is járnak.

Az előzőleg vázolt filozófia mentén hasonló zavar mutatkozik a kötszereknél is. Az idén sajnos megéltük azt a drámai változást, hogy novembertől a mull-lapok visszakerültek a finanszírozási rendszerbe a fejlett kötszerek rovására. A lépést megint azzal magyarázták, hogy nincs fedezet a kötszerkasszában, holott világszerte bizonyított tény, hogy a fejlett kötszerekkel gyorsabban és hatékonyabban lehet a betegeket ellátni. Sajnos azt már senki nem számolja ki korrekt módon, hogy mindez milyen költségnövekedést jelent majd táppénz, elnyújtott kezelési idő, felesleges műtét, hospitalizáció stb. okoknál fogva. A mull-lapot és az ehhez hasonló elavult és terápiás értéküket tekintve szinte használhatatlan termékeket és technológiákat el kellene távolítani a támogatási rendszerből.

A jó hírekről és a megoldási lehetőségekről a teljes interjúban a Weorvos Pro-n.