• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Egyelőre a Szent László Kórház tartja a frontot

Egészségpolitika Frissítve 2020.03.05 Forrás: Weborvos összeállítás Szerző:
Egyelőre a Szent László Kórház tartja a frontot

Kásler javasolja, hogy egészségügyi dolgozók ne vegyenek részt külföldi konferenciákon, ne tegyék ki magukat fertőzésnek, ne essenek ki az ellátásból.

Míg az egyik, igazoltan koronavírus-fertőzött iráni hallgatóról már tegnap tudni lehetett, hogy a Semmelweis Egyetem hallgatója, a másik nem volt hajlandó elárulni, hová jár. Ezt csak ma tudták meg, vagyis azt, hogy a Szent István Egyetem diákja, derült ki az operatív törzs mai tájékoztatóján Kásler Miklós miniszter válaszából. Az is elhangzott, hogy az iráni hallgatók február 22-én tértek vissza Magyarországra, rá két napra, 24-én fordult az egyikük az SE üzemorvosához kisebb panaszaival. Hogy miért telt el ennyi idő, az több kérdés után sem tisztázódott. Mint lapunk is beszámolt róla, szerda óta vannak karanténban az iráni diákok élettársaikkal együtt. Addig viszont élték az egyetemisták életét, előadásokra, társaságba jártak. Most próbálják rendőri eszközökkel is kideríteni, kikkel kerültek kapcsolatba, hogy megtalálják azokat, akik potenciálisan fertőzöttek lehettek. Hogy ez mennyire lehet eredményes, azért is kérdéses, mert 15-16 találkozót jelölt meg az egyik iráni hallgató, ami elég kevésnek bizonyulhat ennyi idő alatt.

Jelenleg a Szent László Kórházban alakítottak ki a fertőzésgyanús, illetve az igazoltan fertőzött betegeknek izolációt, ismertette Kásler Miklós.  Azt is elmondta, hogy ha szükséges, akkor előre kidolgozott kiürítési terv alapján ebben a kórházban több mint 180 ágyat képesek biztosítani, amelyből 80 egyágyas elhelyezés. Az országban további infektológiákat vonhatnak be szükség esetén, főként a megyei kórházakban: 28 plusz 1 intézményben összesen 850 ágyat tudnak biztosítani országszerte.

A miniszter javasolja, hogy egészségügyi dolgozók ne vegyenek részt külföldi konferenciákon -  mint mondta, saját minisztériumában már ezt meg is tiltotta -, hogy minél inkább vonják ki magukat a fertőzés lehetősége alól, s ne essenek ki az ellátásból.

Az operatív törzs mai sajtótájékozatóján részt vett Orbán Viktor miniszterelnök is, aki a kormányzati honlapon is fellelhető adatok ismertetésével nyitott. Három szintű készültséggel  tudnak reagálni a fertőzésre az országban: van az egyedi szintű – most itt tartunk, lásd az iráni diákok izolációja –, a góc szintű, illetve a tömeges szintű. Szerencsére nincs góc szintű, nem beszélve a tömegesről, tette hozzá a miniszterelnök.

A kormány feladata biztosítani a forrásokat a vírus elleni küzdelemhez, ebben nincs korlátozás, szögezte le Orbán, aki szerint a fertőzés lehetőségének elbagatellizálása éppoly veszélyes, mint a pánikkeltés. Egyelőre nem korlátozzák a hazai rendezvényeket, ezek megtartását rábízzák a szervezőkre. Bemutatta az operatív törzs tagjait, köztük Kásler Miklós minisztert, Müller Cecília országos tiszti főorvost, Gondos Miklós ÁEEK főigazgatót, Csathó Gábor OMSZ főigazgatót, Vályi-Nagy István, a Dél-pesti Centrum főigazgatóját.

Amíg zajlott az operatív törzs sajtótájékoztatója, addig az MTI hírül adta, hogy hazaengedtek hat, koronavírus-fertőzés gyanúja miatt megfigyelt embert a balassagyarmati kórházból, további három ember pedig a vizsgálat eredményére vár.

X X  X

 A fertőzött iráni diák nem tartotta be az utasítást
A Semmelweis Egyetem koronavírus által érintett iráni hallgatója 2020. február 22-én érkezett vissza Magyarországra Iránból. Felsőlégúti panaszai miatt február 28-án, pénteken hívta fel a külföldi hallgatók egészségügyi ellátásáért felelős Semmelweis Kft. Call Centerét. Miután elmondta, hogy nemrég tért haza Iránból, a Call Center azonnal elirányította a Dél-pesti Centrumkórházba (DPC). A diák azonban nem a DPC-ben jelentkezett, hanem március 2-án, hétfőn felkereste a Semmelweis Egyetem által biztosított háziorvosát. A vizsgálat során láza nem volt. A háziorvos azt javasolta, hogy maradjon otthon, majd az előzmények ismeretében a láztalan állapot ellenére megszervezte felvételét a DPC-be, amely március 4-én megtörtént - írta közleményében az egyetem.

A Semmelweis Egyetemen Magyarországon elsőként vezettek be óvintézkedéseket a koronavírusra való tekintettel. A szorgalmi időszak megkezdése előtt, 2020. január 28-án minden hallgató megkapott egy részletes kérdőívet (magyarul, angolul és németül, a képzés nyelve szerint), mely alapján felmérték, mekkora a kockázata annak, hogy hordozhatja a vírust. Február végéig összesen 12 hallgató jelezte, hogy a koronavírussal érintett területen járt. Az eredmények alapján, függetlenül attól, hogy a hallgatóknak voltak-e tüneteik, kéthetes járványügyi megfigyelés alá helyezte őket az egyetem. Legutóbb március 2-án és március 5-én kapta meg minden hallgató három nyelven az egyetem rektorának tájékoztatását. Ebben többek között kérik a hallgatókat, hogy ne utazzanak fertőzött területekre, illetve amennyiben ezt nem tudják elkerülni, vagy bizonyítottan fertőzött beteggel találkoztak, akkor 14 napig maradjanak távol az egyetemtől. A fertőzött iráni diák nem tartotta be a fenti utasítást, nem jelzett vissza a kérdőívre.

X  X  X

Szent István Egyetem: nem járt be az egyetemre a fertőzött hallgató
Egy teheráni konferencián vett volna részt a Szent István Egyetem (SZIE) gödöllői karának doktorandusz hallgatója, akinél Magyarországon azonosították a koronavírust. A külföldi diák önkéntes karanténba vonult, nem látogatott egyetlen egyetemi campust sem - tájékoztatta a SZIE közleményben csütörtökön az MTI-t.

Mint írják, a doktorandusz a tanulmányi előmeneteléhez szükséges konferencián vett volna részt Teheránban február 23-án és 24-én, ahova már 20-án megkezdte az utazását. Irán hivatalosan február 22-én jelentette be a koronavírus ottani megjelenését, a konferencia emiatt el is maradt.

A hallgató február 28-án, pénteken érkezett vissza Iránból, felkereste a Szent László Kórházat, jelezve, hogy fertőzött területről érkezett. A témavezetője is jelezte számára, hogy - összhangban az egyetemi intézkedésekkel - legalább 14 napig ne látogassa az intézményt, távolléte igazolt távollétnek minősül.

A hallgató a visszaérkezését követően budapesti albérletében önkéntes karanténba vonult, egyetlen egyetemi campust sem látogatott meg, sem Gödöllőn, sem Budapesten - írják.

Az egyetem a közleményben megjegyzi, már januárban elküldték a megelőzésre szolgáló higiénés rendszabályokról szóló információkat a munkatársaknak és a hallgatóknak magyar és angol nyelven is - az Innovációs és Technológiai Minisztérium által kiadott eljárásrenddel összhangban.

Az eddigi intézkedéseit megszigorították, ismételt tájékoztatást küldtek a munkatársaknak és a hallgatóknak, és megkezdődött az egyetemi rendezvények és a külföldi konferencia részvételek felülvizsgálata is - írják.

(Fotó: Orbán Viktor miniszterelnök az operatív törzs ülésén - MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Legolvasottabb cikkeink