• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Lassabban terjed az influenza, lényegében stagnált

Hírek 2020.03.05 Forrás: NNK - Weborvos
Lassabban terjed az influenza, lényegében stagnált

Az influenzaszerű megbetegedések számának nyolc hete tartó folyamatos emelkedése a 9. héten megállt. 

A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint az országban előző heti 38 900 fővel szemben 2020. február 24 és március 1. között 38 000 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. 100 000 lakos közül 387 fő kereste fel orvosát influenzás panaszok miatt, a morbiditás 387,5%ooo-nek bizonyult.

A 9. héten nyolc megyében emelkedett (Bács-Kiskun, Csongrád, Fejér, Nógrád, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megye), 4 területen nem változott (Budapest, Baranya, Békés, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye) és nyolc megyében csökkent az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva. A 100 000 lakosra jutó orvoshoz fordult betegek száma Pest (637), Veszprém (537), Nógrád (526)és Baranya megyében (517) volt a legmagasabb, Somogy (165), Borsod-Abaúj-Zemplén (187) és Hajdú-Bihar (242) megyében a legalacsonyabb. Laboratóriumi vizsgálattal igazolt, influenzavírus által okozott megbetegedéseket Hajdú-Bihar és Zala megye kivételével minden területen diagnosztizáltak.

A betegek 37,5%-a 0-14 éves gyermek, 33,3%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt.

A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 21,4%-a, 7,8%-a 60 éven felüliek közül került ki. Az influenzaszerű megbetegedések gyakorisága ezen a héten is a 3-5 évesek és a 6-14 évesek között volt a legmagasabb (1 051,1%ooo, illetve 947,9%ooo). Ezt követte a 0‑5 évesek (731,8%ooo) érintettsége.

A 9. naptári héten 131 influenza-gyanús betegtől érkezett vizsgálati anyag a Nemzeti Népegészségügyi Központba, 27%-kal több mint az előző héten. Hatvannégy esetben igazolták az influenzavírusok jelenlétét, 42 influenza A és 22 influenza B vírus okoztafertőzést azonosítottak. A sentinel orvosok által beküldött 44 légúti mintában 10 esetben influenza A(H1N1)pdm09, 2 esetben influenza A(H3), 2 esetben influenza A(NT) és 10 esetben influenza B vírus jelenlétét mutatták ki. Az influenza-pozitivitási arány 54,5%‑nak felelt meg. A hagyományos diagnosztikus célú beküldés keretében érkezett 87 mintából 21 esetben az influenza A(H1N1)pdm09, 2 esetben influenza A(H3), 5 esetben influenza A(NT) és 12 esetben influenza B vírus pozitívnak bizonyult.

A kórházi alapú influenza surveillance keretén belül, a fekvőbeteg-ellátó intézmények által ellátott betegeknél kezdeményezett laboratóriumi vizsgálat során 50 esetben influenza A, 22 esetben influenza B pozitív eredményről érkezett jelentés.

A 9. héten influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról négy megyéből (Baranya 1, Fejér 3, Komárom-Esztergom 3 és Veszprém 1) összesen nyolc jelentés érkezett. A megbetegedések gyermekközösségekben és egy egészségügyi intézményben fordultak elő. Valamennyi járvány esetében történt mintavételezés. Egy-egy járvány esetében influenza A, illetve influenza B vírust mutattak ki. A többi járvány esetében a vizsgálatok folyamatban vannak.

Összegzés: A klinikai és a virológiai adatok értékelése alapján megállapítható, hogy a járvány öt hete alatt a lakosság 2,0%-a kereste fel orvosát influenzás tünetekkel. Az influenzaszerű megbetegedések számának nyolc hete tartó folyamatos emelkedése a 9. héten megállt, és az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók becsült száma gyakorlatilag alig tért el az előző héten regisztrálttól. Az előző hetekben tapasztaltakhoz hasonlóan változatlanul az óvodások és az általános iskoláskorú gyermekek betegedtek meg leggyakrabban. A szezonban ezen a héten azonosították a legtöbb influenzavírust a Nemzeti Népegészségügyi Központban. A 64 influenza vírusból 42 volt influenza A és 22 influenza B. A sentinel adatok alapján az influenza pozitivitási arány 54,5% volt.

A 2019. év 40. és 2020. év 9. hete között összesen 847 vizsgálati anyagot dolgoztak fel az NNK Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumban, ahol 194 főnél igazoltak influenza A [113 influenza A(H1N1)pdm09, 39 influenza A(H3N2), 42 A(NT)] és 70 főnél influenza B vírus okozta fertőzést. Negyvennyolc megbetegedés hátterében adenovírus, huszonegy esetben RSV fertőzés állt. Emellett a kórházakban a diagnosztikus célból elvégzett vizsgálatok során összesen 393 esetben influenza A, 71 esetben influenza B, továbbá 278 esetben RS vírust mutattak ki.

Legolvasottabb cikkeink