• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Egyetlen aláírásra az államtitkári széktől

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Ónodi-Szűcs Zoltán kinevezését a miniszterelnök már aláírta, az okmány a köztársasági elnök szignójára vár. A tervek.

A folytonosságot volt hivatva hangsúlyozni az a tény, hogy az új egészségügyi államtitkárt bemutató tájékoztatóra Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter meghívta az elődöt, dr. Zombor Gábort is, akinek itt köszönte meg pontokba szedve hatékony munkáját. Az utód, az egészségügy új vezetője, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ eddigi főigazgatója, dr. Ónodi-Szűcs Zoltán azt mondta: már négy éve a Semmelweis terv margójára azt írta, hogy az egészségügy alapvetően nem a betegek, hanem az intézmények érdeke mentén működik. Most, hogy lehetőséget kapott, azon dolgozik majd, hogy ezen változtasson, a törődést szeretné visszaadni a betegeknek.

Nem szakmai, hanem személyes oka volt, hogy Zombor Gábor lemondott, hangsúlyozta ismét Balog Zoltán, hozzátéve, hogy a kormány prioritása továbbra is az alapellátás erősítése. A miniszter a jelenlévő ex-államtitkár érdemei között sorolta fel többek között a HPV elleni védőoltás sikerességét, hiszen az érintettek 80 százalékát érte el a kampány. A várólisták is felére csökkentek, csak a csípő-, és térdprotézis műtétekre 3500-zal kevesebben várakoznak.

Az alapellátás megerősödése is Zombor Gábor nevéhez kötődik, hiszen az államtitkársága alatt fogadta el a parlament az Alapellátási törvényt, idén január 1-től az államtitkár kezdeményezésére valamennyi praxis 130 ezer forint többlettel gazdálkodhat, és jövőre is 10 milliárd forinttal bővül az alapellátók finanszírozása.

Bár a rezidens program korábban indult, de Zombor Gábor államtitkársága alatt teljesedett ki mára már több mint 2500 fiatal orvos részesül a havi 100-200 ezer forintos ösztöndíjban – mondta a miniszter. Jövőre erre a rezidensprogramra 2,5 milliárd áll rendelkezésre a költségvetésben. 5, 3 milliárd forintot pedig azoknak a végzett rezidenseknek, kezdő szakorvosoknak biztosítanak a 2016-os büdzsében, akik kiesve az ösztöndíjból nagyon keveset keresnének. Szintén Zombor Gábor hathatós közreműködésének köszönhetően 43 ezer nővér és 13 ezer orvos kapja meg a kiegészített alapdíja után a megemelt pótlékokat, ami a szakdolgozóknál havi 5-15 ezer, az orvosoknál 20-25 ezer forint havi pluszjövedelmet jelent.

Az új államtitkár bemutatásánál Balog Zoltán kiemelte, hogy Ónodi-Szűcs Zoltán „komoly harcos", igazi küzdő szellem. Erre példaként említette azt, amikor az új államtitkár 2007-ben Debrecenben a városi kórház igazgatójaként nem írta alá az OEP szerződést, mert nem volt hajlandó elfogadni a 40 százalékos költségcsökkentést. Zombor Gábor is méltatta utódját, szerinte is maximálisan alkalmas a feladat ellátására, ezért is ajánlja jó szívvel és, ha igényli, bármiben segít neki.

Ónodi-Szűcs Zoltán hangsúlyozta a magyar egészségügyi intézmények ma európai színvonalon működnek, tehát az igazi feladat a betegek a lakosság hitét visszaadni. Megerősítette: az alapellátáson van a hangsúly, ennek erősítésével a lakosság elégedettségét is erősíteni lehet.

Az új államtitkár többször is aláhúzta, célja az intézmények ösztönző rendszerének átalakítása.

Kérdésre válaszolva közölte, az ágazatban dolgozók esetében valószínűleg nem lesz életpályamodell, helyette ágazati kollektív szerződést terveznek, amelyről már elkezdődtek az érdekegyeztető tárgyalások. A kórházadósságról szólva kijelentette, jelenleg a pénzügyi források felhasználása az intézmények érdekei szerint történik, így azt is nehéz megmondani, hogy a rendelkezésre álló forrás sok vagy kevés. Az első lépés a lakosság igényeinek feltérképezése, és ennek alapján lehet majd a forrást meghatározni - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy mekkora felhatalmazást, forrást kap tervei megvalósításához, az új államtitkár azt válaszolta: jelezte Orbán Viktor kormányfőnek, hogy akkor alkalmas jelölt, ha lehet változtatni, és erre fog törekedni ezután is. Hozzátette: szerinte nem lesz gond a források előteremtésével, ha alá tudja támasztani lakossági egészségfelmérésekkel a kitűzött célokat, ha fel tudja vázolni azokat a forgatókönyveket, amelyek mentén megvalósíthatóak ezek a célok.

A budapesti "szuperkórházzal" kapcsolatban azt mondta, valószínűleg Budán fog megvalósulni, de előzőleg megkérdezik az embereket a beruházásról. A jövő évi költségvetésben 1 milliárd forint van félretéve a tervezésre, amellyel jövő év végére szeretnének végezni.

Mint kiderült, az új államtitkár kinevezését a miniszterelnök már október 9-én aláírta, de a pozíció a köztársasági elnök még hiányzó szignójával válik hivatalossá.