• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Egyre több a koronavírus-fertőzés a gyermekek között

Egészségpolitika 2021.03.08 Forrás: Weborvos
Egyre több a koronavírus-fertőzés a gyermekek között

Sajnos nem igaz, hogy a gyermekeket nem nagyon érinti a koronavírus járvány, és gyanú esetén a tesztet el kell végezni.

A koronavírus járvány harmadik hullámban jóval több megbetegedés fordul elő a gyermekek között, mint az első, vagy akár a második hullám során. A fertőzöttek azonosítása és a vírus terjedésének megfékezése céljából elengedhetetlen, hogy a lehető legrövidebb időn belül és minél pontosabb teszteredményekhez jussunk. A sajtóban sokféle, szakmailag nem mindig megalapozott állásponttal találkozhatunk ezzel kapcsolatosan, ezért a gyermekgyógyász szakmai szervezetek vezetőiként közös kötelességünknek érezzük, hogy hiteles információt nyújtsunk a gyermeket nevelő családok és az egész laikus közvélemény részére, Ezért a Biztos Kezek Alapellátó Gyermekorvosok Társasága, a Házi Gyermekorvosok Egyesülete, a Magyar Gyermekorvosok Társasága, a Magyar Gyermekorvosok Társasága Házi Gyermekorvosi Szekciója, az Egészségügyi Szakmai Kollégium Gyermek-alapellátási Tagozata és a Heim Pál Országos Gyermekegészségügyi Intézet Alapellátási Igazgatóság közös állásfoglalással jelentkeztek a gyermekek COVID-19 szűrésével kapcsolatban.

Szakmai szempontok alapján feltétlenül cáfolatra szorul az a nézet, hogy a tesztelés gyermekkorban értelmetlen, ráadásul kellemetlen, sőt fájdalmas vizsgálat, végül ezért beszélik le a szülőket a teszt elvégzéséről. Valójában a megfelelő gyakorlattal végzett mintavétel semmilyen megterhelést nem okoz még a kisgyermekek, sőt csecsemők számára sem. Az alapellátó gyermekorvosok hatalmas munkát fektetnek abba, hogy a családokat folyamatosan tájékoztassák a járvány fékezésének lehetőségeiről, a betegség esetén történő otthonmaradástól a tesztelésen át a védőoltások felvételéig. 

Ha egy gyermeknél felmerül az új típusú koronavírus fertőzés lehetősége, akkor a tesztet el kell végezni. A gyermekek pozitív teszteredménye valóban nem feltétlenül jár azonnali terápiás következményekkel, a fertőzött gyermekek beazonosítása, szoros nyomon követése azonban elengedhetetlen ahhoz, hogy minél pontosabb képet kapjunk a COVID-19 fertőzés gyermekkori sajátosságairól, és a gyermekek közötti fertőzés terjedésének dinamikájáról.

A kisgyermekek körében az új típusú koronavírus fertőzés gyakran nagyon enyhe tünetekkel jár, vagy akár tünetmentes is maradhat, azonban a pozitív teszteredményt követően a szoros kontaktok járványügyi megfigyelése és elkülönítése a járvány terjedésének fontos gátja lehet. A jó állapotú, banális légúti tüneteket mutató, lényegében panaszmentes kisgyermek 10 napos elkülönítéséhez, karanténba helyezéséhez, ezzel a szülők munkából történő kimaradásához a szülők együttműködését sokszor nehéz tesztelés nélkül elérni. Abban az esetben azonban, ha ilyenkor a tesztelés elmarad, előfordulhat, hogy egy gyermek és családja csupán a klinikai tünetek alapján akár két-három hetente karanténba kényszerül.

A gyermekek tesztelése az egyes utóbetegségek felismerése szempontjából is kiemelkedő jelentőségű. A sokszervi gyulladás egy újonnan leírt betegség, amelynek tünettanát még csak most ismerjük meg. Sokféle egyéb kórképet is utánozhat, ha azonban tudjuk, hogy a gyermek tesztje 3-6 héttel korábban pozitív volt, a beteg hamarabb eljuthat a megfelelő központba, ahol eredményes kezelése időben megkezdődhet.   

Véleményünk szerint a teszt eredménye az alapellátó gyermekorvosok számára meghatározza a beteggel és környezetével kapcsolatos alábbi járványügyi döntéseket:

1.      Amennyiben a teszt eredménye pozitív, el kell végezni a kontaktkutatást, szükséges lehet bölcsődei, óvodai, iskolai csoportok egységes karanténba helyezése is.

2.      Ha a gyermek állapota romlik, és kórházi kezelésre van szüksége, akkor célzottan a regionális COVID osztályra tudjuk irányítani.

3.      Ma már egyértelmű, hogy a COVID-19 fertőzésnek rövid és hosszú távú szövődményei egyaránt lehetnek (pl. fejfájás, fáradékonyság, ritmuszavarok, szívizom gyulladás), amelyek korai felismeréshez elengedhetetlenül fontos annak ismerete, hogy a beteg átesett-e korábban koronavírus fertőzésen.

4.      A COVID fertőzésen átesett gyermeknél szabadidősporthoz, iskolai testneveléshez való visszatérésnek szigorú szabályai vannak. Ezért a lehetséges késői károsodások elkerülése szempontjából nagyon nem mindegy, hogy a gyermeknek megelőzően hagyományos influenzája, vagy koronavírus fertőzése zajlott.

5.      Ha ismert, hogy betegünk COVID tesztje pozitív volt, akkor amennyiben családtagjainál vagy közvetlen környezetében koronavírus fertőzésre is jellemző tüneteket észlelnek, a további járványügyi intézkedések ennek megfelelően gyorsabban történhetnek meg.

Sajnos nem igaz, hogy a gyermekeket nem nagyon érinti a koronavírus járvány, mint ahogy az sem helytálló, hogy gyermekkorban a fertőzés törvényszerűen enyhe lefolyással jár. A gyermekkori koronavírusfertőzéssel kapcsolatos teendők, a szűrés, a tesztelés szükségességének megítélése egyedi mérlegelést igényel, ez elsősorban az alapellátó gyermekorvosok feladata, akik felkészülten, a szakma szabályainak és az érvényes eljárásrendeknek megfelelően járnak el és hozzák meg a szükséges döntéseket.

A nyilvánosság előtt a sajtóban és a közösségi médiában nyilatkozó orvosok és más egészségügyi szakemberek felelőssége óriási. A tényeken és bizonyítékokon nyugvó szakmai konszenzusra alapozott, hiteles tájékoztatás naprakész ismereteket, megfelelő szakmai gyakorlatot, empátiát és alázatot egyaránt megkövetel - áll az állásfoglalásban, melyet 

Legolvasottabb cikkeink