• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Elemzők: minden beteg fizessen dobozdíjat!

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

A gyógyszerpiaci elemzők szerint minimális tehertétellel több milliárdot spórolhatna az OEP.

Miközben a gyógyszerkassza megvágása miatt képtelen mutatványokat kellene végrehajtaniuk a piaci szereplőknek, a gyártók maguk is próbálnak válaszokat adni a kialakult helyzetre. Gyógyszerpiaci elemzők szerint a minimális térítési díj bevezetése, vagyis az, hogy minden betegnek ki kellene fizetnie a 300 forintos dobozdíjat, a legfrissebb adatok szerint összességében 8,6 milliárd forint megtakarítást eredményezne – derült ki a VI. IME-META Konferencia második napján.

A javaslat nem új keletű, ugyanis a Kozma Petra és Sinkovits Balázs gyógyszerpiaci elemzők nevével fémjelzett elképzelés már tavaly megfogalmazódott mint a gyógyszergyártók által elfogadott egyik lehetséges megoldás a megtakarítások eléréséhez a betegérdekek figyelembevételével. Azon elvre épül, miszerint a legsúlyosabb betegeknek fizetniük kell a 300 forintos dobozdíjat, míg a kisebb súlyú betegséggel küszködők esetében előfordul, hogy a térítési díj nem éri el a dobozdíjat sem. Két példát hoztak fel: egy béta-blokkoló készítmény havi terápiájáért a normatív 80 százalékos támogatás mellett a beteg 54 forintot fizet, míg egy antidepresszívumért a 90 százalékos támogatás mellett 27 forintot. Ugyanakkor van olyan daganatos beteg, aki az alig két napra elegendő fájdalomcsillapítójáért adagonként 300-300 forintot fizet a kiemelt támogatási kategóriában. A javaslattevők szerint a néhol indokolatlanul alacsony térítési díjak bizonyosan nem szolgálják a betegek jobb hozzáférését a terápiához, ugyanakkor az OEP számára ez kiaknázatlan megtakarítási lehetőséget jelent.

Erre a problémára mutatott rá az innovatív gyártók szervezetének elnöke, Leitner György is egy nemrégiben tartott sajtóbeszélgetésen. Szerinte nagy körültekintéssel, de felül kellene vizsgálni a lakosság által fizetett térítési díjakat, ugyanis belső feszültséget mutat a rendszer: több mint fél millió beteg nem tudja kiváltani gyógyszereit, mert nincs rá pénze, miközben közel másfél ezer készítmény térítési díja még a 300 forintos dobozdíjat sem éri el.

A gyógyszerpiaci elemzők javaslata szerint a 300 forintnál alacsonyabb fogyasztói árú termékek térítési díját maximálnák. Az idén továbbfejlesztett javaslat sarokpontja volt, hogy az árcsökkentést szolgáló referenciatermékek (hatóanyag alapú fixcsoportoknál) esetében is alkalmazni tudják ezt a módszert úgy, hogy a térítési díjra érzékeny gyártóknak érdemes legyen versenyezniük. A modellezések szerint 2011 májusa és 2012 áprilisa között összességében dobozonként átlagosan 140 forinttal nőtt volna a betegek térítési díja (aki már fizeti a 300 forintot, annak értelemszerűen nem), amellyel 8,6 milliárd forintot takaríthatott volna meg az OEP, hívták fel a figyelmet az egyik lehetséges, betegérdekeket szem előtt tartó módszer eredményére a gyógyszerpiaci szakemberek.