• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Debrecenben keresik a hiányzó láncszemet

Regionális hírek Forrás: Weborvos

Megbomlott az egységes szemlélet, több szakmában kezelik az összefüggő betegségeket.

A Debreceni Egyetem hagyományteremtő szándékkal nemzetközi tudományos tanácskozást rendez június 22-én. A Debrecen University Symposiummal olyan konferenciasorozat indul, amely az évek során az egyetem és a város tudományos hírnevét is növeli, bekerülve az elismert és számon tartott nemzetközi tudományos események sorába, alkalmat teremt a kiemelkedő professzorok munkásságának bemutatására, valamint a legújabb szakmai ismeretek elsajátítására. A szimpóziumot a tervek szerint évente, változó tematikával rendezné meg az egyetem. Az idei tudományos tanácskozás központi témái a szív, agy, vér és kölcsönhatásaik – tájékoztatott az intézmény.

A magyarországi halálozásnak és rokkantságnak első számú felelősei a különböző érbetegségek. A vaszkuláris betegek gondozását belgyógyászok, kardiológusok és neurológusok, valamint a véralvadással foglalkozó szakemberek csak szoros együttműködésben komplex megközelítéssel tudják hatékonyan végezni. A konferencián ezen társszakmák neves képviselői együtt keresik a válaszokat az új kihívásokra.

- Sajnos az un. egységes szemlélet megbomlott és ugyanannak a személynek a szívbetegségével a kardiológus, véralvadási zavarával a belgyógyász, agyi-keringési zavarával pedig a neurológus foglalkozik, annak ellenére, hogy ezek egymással összefüggő betegségek, illetve egy betegség eltérő megnyilvánulásai - hangsúlyozta Prof. Dr. Csiba László. A Neurológiai Klinika igazgatója szerint a konferencia újszerűsége abban áll, hogy nem azt keresi, ami elválaszt, hanem azt, ami összeköt. Erre utalnak az előadások címei is pl. "Vér, agy és test a depresszióban" "A központi idegrendszer szerepe a szívritmuszavarok modulálásában. A hiányzó láncszem?" "Thrombosis és az agydaganat összefüggése".

A kezdeményezés több mint 10 éves múltra tekint vissza, hiszen a 90-es években már elemezték a kérdéseket a Crossroads in Medicine sorozat keretében, tavaly pedig hasonló konferenciát szerveztek a Vascularis betegségek határterületi kérdéseiről.

A rendezvényen - amelyre mintegy 300 résztvevőt várnak a szervezők - a hazai szaktekintélyek mellett görög, izraeli, kanadai, olasz és osztrák vendégprofesszorok tartanak előadást azzal a szándékkal, hogy a szeparálódás helyett az egységes, teljességre törekvő szemléletet szorgalmazzák a résztvevő háziorvosoknak, belgyógyászoknak, kardiológusoknak, ideggyógyászoknak, pszichiátereknek és a véralvadással foglalkozó szakembereknek.