• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Elismerések a szociális munka napján a Belügyminisztériumban

Egészségpolitika 2023.11.13 Forrás: MTI
Elismerések a szociális munka napján a Belügyminisztériumban

Ha megszületik a megállapodás a garantált bérminimum emeléséről, a szociális területen is lesz béremelés - hangsúlyozta Fülöp Attila.

A szociális munkának közösségmegtartó ereje van, és a másik emberbe vetett feltétlen bizalom is az élet építőkockája - mondta a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára a szociális munka napja alkalmából tartott elismerések átadásán hétfőn Budapesten. Fülöp Attila úgy fogalmazott: aki szociális területen dolgozik, mindennapi munkájában nem az élet napos oldalát választja. Azt a nehéz munkát vállalja, amelyről - bár rengeteg hitet, kitartást és energiát igényel - elmondható, hogy "e nélkül a munka nélkül bár élni lehet, de nem érdemes".

Az államtitkár kifejtette: a szociális munkának, gondoskodásnak két jellemzője van. Az egyik a közösségmegtartó erő, amely erősebb, mint az egyéni érdek. A másik, hogy a másik emberbe vetett feltétel nélküli bizalom olyan kapaszkodó, amellyel élni lehet. "E kettő életünk alapvető építőtéglája" - tette hozzá. Ezzel a közösségépítéssel - mint mondta - nemcsak a rászorulónak segítenek, hanem a hozzátartozókon is, így tágabb értelemben a falunak, a városnak és végül az egész nemzetnek.

A kitüntetetteket - bár a szociális ellátás különböző területén dolgoznak - egy dolog összeköti: nap mint nap azt vállalják, hogy azt az elveszettnek hitt vagy erodálódott, megrongálódott közösségi szálat próbálják visszaépíteni, amely az adott embernek a legfontosabb - fűzte hozzá.

Fülöp Attila felidézte Ferenc pápa szavait, aki azt mondta, "a tevékeny szeretet azt jelenti, hogy van bátorságunk az emberek szemébe nézni. Nem tudsz segíteni a másiknak, ha elfordítod a tekintetedet. A tevékeny szeretet azt a bátorságot igényli, hogy megérintsük a másikat". "Önök azok, akik megérintik a másikat, ezért köszönet illeti önöket munkájukért" - emelte ki az államtitkár.

A szociális ellátásban az állami, egyházi, önkormányzati és civil területen is mindenkinek megvan a maga szerepe, az állami részvállalás a közreműködésen túl a jogszabályalkotásban és a pénzügyi támogatásban is megjelenik - tette hozzá.

Közölte: 2010 óta a szociális és gyermekvédelmi, -jóléti kiadások négyszeresére emelkedtek, jövőre megközelítik az 1300 milliárd forintot. A szociális szektorban dolgozók átlagfizetése pedig háromszorosára emelkedett 2010 óta.

Ha megszületik a megállapodás a garantált bérminimum emeléséről, a szociális területen is lesz béremelés - hangsúlyozta Fülöp Attila, hozzátéve: ezzel is azt a gyakorlatot folytatja a kormány, hogy "ezen a területen is legyen valamilyen mértékű béremelés minden évben". (Fotó:MTI/Balogh Zoltán)

A kitüntetettek névsorát itt találja