• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Elkezdődött a célzott tesztelés Magyarországon

Egészségpolitika 2020.11.23 Forrás: MTI
Elkezdődött a célzott tesztelés Magyarországon

Nem valószínű, hogy a vírus ellenáll a hideg időjárásnak, valószínűleg megmarad a fertőzőképessége.

Elkezdődött a célzott tesztelés Magyarországon is, ez elsősorban azokat a csoportokat és közösségeket érinti, akiknél felmerülhet a fertőződés esélye - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján. Müller Cecília elmondta, a szociális dolgozókat már pénteken elkezdték tesztelni, hétfőn pedig az óvónők, a pedagógusok és az egészségügyi dolgozók szűrése kezdődött meg.

Hozzátette, a szociális, illetve az egészségügyi intézményekben dolgozók a foglalkozás-egészségügyi orvos segítségével végeztethetik el az antigénalapú gyorsteszthez szükséges mintavételt, az oktatási intézményekben pedig ehhez a feladathoz tesztelőcsapatokat biztosítanak. A team két orvostanhallgatóból és egy adminisztrátorból áll.

Hozzátette: az antigénalapú gyorsteszthez is garatmintát vesznek. Az eredmény 15-20 percen belül megvan, és ha a teszt pozitív, a már megszokott járványügyi intézkedés kezdődik el az érintettnél és környezeténél.

Müller Cecília elmondta azt is, hogy a világban mintegy 170 tudományos műhelyben folyik intenzív munka a koronavírus elleni vakcinák kifejlesztésére. Nagy valószínűség szerint egyszerre többféle - eltérő hatásmechanizmusú és gyártási technológiájú - oltóanyag kerül majd piacra. "A befutó" készítmények közül már lesz olyan, amellyel decemberben oltani lehet, de a védőoltások tömeges beadása a jövő év első negyedévére várható - mondta.

A szezonális influenza elleni védőoltással kapcsolatban közölte: a vakcinakészletet folyamatosan figyelemmel kísérik. Az adatok szerint a felnőtteknek adható, háromkomponensű oltóanyag első szállítmányának 74 százalékát már beadták a kérelmezőknek, és ebből másodszor is szállítottak már.

A gyerekeknek adható (négykomponensű) oltóanyagból 20 százalékot használtak már fel - mondta, arra kérve a szülőket, hogy november végéig jelezzék a gyerekorvosnak oltási igényüket, mert ha ebből a vakcinából nem fogyna el minden adag, akkor felszabadítják a felnőtteknek.

Müller Cecília elmondta, hogy továbbra is sok koronavírus-fertőzöttet ápolnak kórházban, bár az európai és magyarországi adatokból az látszik, hogy "picit" csökken az emelkedés mértéke.

Jelenleg 7461 embert ápolnak Magyarországon koronavírus-fertőzéssel kórházban, közülük 627-en szorulnak lélegeztetőgépre. "Ez azért még magas, jelentős szám" - fogalmazott.

A szakember kitért arra, hogy a mintavétel gyorsításáért hat szűrőbusz segíti a mentőszolgálat munkáját. Ezeket azok kereshetik fel, akiknek a háziorvos előírta a tesztelést és már egyeztettek a mentőszolgálattal is, de úgy döntenek, nem otthon várják meg a mentő érkezését.

Kérdésre válaszolva Müller Cecília azt mondta, nem valószínű, hogy a vírus ellenáll a hideg időjárásnak, valószínűleg megmarad a fertőzőképessége.

Az országos tisztifőorvos beszélt arról is, hogy továbbra is megválasztható a temetés módja, függetlenül attól, hogy az elhunyt érintett volt-e a koronavírus-fertőzésben.

Maruzsa: hetvenegy általános iskolában van rendkívüli szünet
Hetvenegy általános iskolában van rendkívüli tanítási szünet, ami az 1-8. évfolyamon tanító intézmények kevesebb mint három százalékát jelenti - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján.

Maruzsa Zoltán azt közölte, hogy 431 helyszínen, az általános iskolák mintegy tizenhat százalékában van jelenleg tantermen kívüli digitális munkarend, ezek közül azonban mindössze 43 esetben érintett a teljes intézmény.

Az óvodák közül 314-ben kellett valamilyen rendkívüli intézkedést bevezetni hétfőre, ez az óvodák mintegy tíz százaléka, és 178 óvodai csoportot jelent - ismertette.

Több vendéglátóhely szándékosan szegi meg a szabályokat
Még mindig vannak olyan vendéglátóhelyek, ahol a tulajdonosok szándékosan megszegik a védelmi intézkedéseket, a korlátozott nyitvatartásra vagy a tilalomra vonatkozó szabályokat - mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a hétfői online sajtótájékoztatón. Kiss Róbert alezredes arra figyelmeztette a vendéglátóhelyek tulajdonosait, hogy a védelmi intézkedések megszegésével veszélyeztetik az emberek egészségét, és az ilyen szabályszegésért bezárathatják az üzletet.

Kiss Róbert elmondta, hogy a hétvégén 1244 esetben intézkedtek a rendőrök a kijárási, gyülekezési tilalom megsértése miatt.

A november 4-én életbe lépett kijárási korlátozás, valamint a november 10-től hatályban lévő kijárási tilalom ellenőrzése óta eddig 5660 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök a tilalomra és korlátozásra vonatkozó szabályok megszegése miatt - ismertette az alezredes.

A hétvégén 1022 emberrel szemben intézkedtek, amiért nem vagy nem helyesen viselték a maszkot, közülük 850-en a 10 ezernél népesebb településen szegték meg a maszkviselésre vonatkozó helyi szabályokat, tömegközlekedési eszközön vagy megállóban 38-an, kereskedelmi egységekben 134-en nem tartották be az előírásokat. A védelmi intézkedések szeptember 21-i hatályba lépése óta a rendőröknek 7532 alkalommal kellett fellépniük ilyen szabályszegés miatt.

A rendőrök a külföldiek átutazására vonatkozó szabályok megsértése miatt 161 alkalommal, az előírások szeptember 1-jei hatályba lépése óta pedig összesen 6303-szer intézkedtek - tudatta Kiss Róbert.

Az alezredes közölte, a hétfőn hatályba lépett kormányrendelet szerint este 7 és reggel 7 között díjfizetés nélkül vehetők igénybe a kereskedelmi célú P+R parkolók, a parkolóházak, parkológarázsok, a zárt és nem zárt parkolók. Ebben az időszakban a költségvetési szervek és az állami tulajdonú gazdasági társaságok közterületi parkolói is bárki számára használhatók.

A kormány emellett felkérte az önkormányzatokat, hogy nyissák meg a saját és a tulajdonukban lévő gazdasági társaságok parkolóit éjszakára.

A hétvégén 16578 hatósági házi karantént rendeltek el. Jelenleg 42 071-en vannak hatósági házi karanténban, közülük 3910-en regisztráltak az online ellenőrzésre fejlesztett mobilalkalmazásra. A rendőrök 51 458 helyszíni ellenőrzést tartottak a hatósági házi karanténban levőknél a hétvégén.

Kérdésre válaszolva Kiss Róbert közölte, amennyiben a korlátozások idejére esik az orvosi vizsgálat, arról igazolást állíthatnak ki, így a páciens mentesül a kijárási tilalom és az annak megsértéséért járó szankciók alól.

Legolvasottabb cikkeink