• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Emelik a kártyapénzt, több jut az indikátorokra

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

A praxisok egészségügyi szakdolgozói és a védőnők béremelést kapnak – frissítve.

A kórházi ellátás fejlesztésével párhuzamosan az alapellátás gyógyító és megelőző tevékenységének megerősítését is fontosnak tartja a szaktárca, ezért az Egészségbiztosítási Alapból tízmilliárd forint többletforrást biztosít erre a célra – fogalmazott Balog Zoltán, az EMMI vezetője az alapellátás fejlesztéséről szóló mai sajtótájékoztatón, amelyet Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkárral közösen tartott. Kiderült, a múlt negatív tapasztalatain okulva idén címkézett pénzként kapják az önkormányzatok a védőnők bérfejlesztésére szánt összeget, így másra nem fordíthatják, míg a fogorvosi ellátásban azokat a praxisokat juttatják többletforráshoz, amelyek hátrányos térségekben működnek.

Az egyik legnagyobb tétel a háziorvosi indikátorrendszer fejlesztését célozza: 1,8 milliárd forint jut erre a célra. Indikátorokkal mérik például azt, hogy a háziorvosok miként végzik a cukorbetegek gondozását, vagy milyen az idősek influenza elleni átoltottsága egy-egy praxisban. Szócska Miklós megjegyezte, hogy az indikátorokra jutó forrást az elmúlt négy év alatt megtízszerezték, míg Balog Zoltán havi összegekre számítva közölte: praxisonként havonta 22 ezer forint plusz bevételt eredményezhet az emelés.

A másik nagy tétel a kártyapénz emelése, amelyre 2,15 milliárd forintot fordítanak. A kártyapénzt immár harmadszor emelik ebben a kormányzati ciklusban, a mostani lépéssel havonta átlagosan 26 ezer forinttal emelkedhet egy-egy praxis bevétele.

A tartósan betöltetlen praxisokat vállaló háziorvosok félmilliárd forintos támogatásra számíthatnak: mintegy százötven ilyen körzetet tartanak számon az egészségügyi államtitkárságon. Az orvosok letelepedését pályázattal segítik, amelynek lebonyolítója az OEP lesz.

Fotó: Árvai Károly (kormany.hu)

Egy praxis maximum ötmillió forintot nyerhet, a háziorvosnak pedig vállalnia kell, hogy legalább öt évig ellátja a körzetet.
Támogatni kívánja a tárca a háziorvosok együttműködését a gyógyítás érdekében, erre a célra 250 millió forintos támogatást adnak.

Nem feledkeztek meg a praxisokban alkalmazott egészségügyi szakdolgozókról: 1,8 milliárd forint bérfejlesztésben részesülnek: a borítékba havonta nettó tízezer forinttal több kerülhet a negyven órában foglalkoztatottak esetében.

A területi ellátást végző védőnők átlagosan havi nettó 30 ezer, míg az iskolai védőnők havi 34 ezer forintos bérfejlesztésre számíthatnak. Mint fentebb írtuk, a pénz címkézetten érkezik a helyhatóságokhoz – összesen 1,75 milliárd forint jut erre a célra.

A hátrányos térségekben dolgozó fogorvosi praxisok finanszírozását 1,5 milliárd forinttal megemelik. Ebből 816 millió forintot a fix díjak emelésére fordítanak – ez havonta 100 000 forint többletbevételt hoz, míg 684 millió forintot a szájüregi rák szűrésére és a gyermekkori prevenciós tevékenység fejlesztésére adnak a költségvetésből.

A 20 éve közfinanszírozott alapellátásban dolgozó orvosok jogosultak lesznek a főorvos titulus használatára, jelentette be Balog Zoltán, jelezve, hogy készül az erre vonatkozó miniszteri rendelet.

Szócska Miklós az elmúlt négy év alapellátási fejlesztéseit összefoglalva elmondta, hogy az induláshoz képest 30 milliárd forinttal több jut az alapellátásra, ami 25 százalékos mértékű emelkedés. A háziorvosi ügyeletre 29 százalékkal, az iskolaorvosi ellátásra 19 százalékkal, a védőnői ellátásra 22 százalékkal, a fogászati ellátásra 14,5 százalékkal jut több, mint 2009-ben.


A pályázatok kivételével minden tétel 2014. január 1-jétől, azaz visszamenőlegesen kerül kifizetésre - kaptunk választ kérdésünkre kedden az egészségügyért felelős államtitkárságtól.  Az emelt összegű díjazás a 2014. március havi finanszírozástól kerül beépítésre a rendszerszerű finanszírozásba, míg az év addig eltelt időszaka (2 hónap) tekintetében egy egyösszegű kifizetés történik a szolgáltatók részére. A fogászati ellátást nyújtó szolgáltatók esetében a szűrési tevékenység fejlesztéséhez még miniszteri rendelet módosítása is szükséges, amely jelenleg folyamatban van. Várhatóan ezen tételnek (684 millió Ft) a kifizetése egy hónappal később kezdődhet meg, de ezt is 2014. január 1-jétől visszamenőlegesen tervezik evezetni.

A két pályázat tekintetében egyelőre nem tudnak még határidőt meghatározni, mert azok lebonyolítása jelenleg folyamatban van.