• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Emelkedik a szakdolgozók bére az alapellátási praxisokban

Egészségpolitika 2021.12.27 Forrás: OKFŐ - Weborvos
Emelkedik a szakdolgozók bére az alapellátási praxisokban

A bérfejlesztéshez szükséges fedezettel a praxisok finanszírozását megnövelik.

Emelkedik a szakdolgozók bére és a bérmegállapítás módja a háziorvosi és fogorvosi praxisokban 2022-től. A kormány elfogadta az OKFŐ javaslatát a szakdolgozói bérek összegének megállapítására vonatkozóan, a módosítás 2021. december 22-én jelent meg a Magyar Közlöny 238. számában, és 2022. január 1-én lép hatályba, írja a kórházi főigazgatóság a honlapján

Tájékoztatásuk szerint a módosítással megváltozik és egyszerűsödik a szakdolgozói bér legkisebb összegének megállapítására vonatkozó rendelkezés. Az eredeti jogalkotói szándéknak megfelelően a szakdolgozók legkisebb havi bruttó bére 2022-től pontosan megegyezik a kórházakban érvényes szakdolgozói bértábla „E” kategóriája szerinti összegekkel. Az OKFŐ javaslatának elfogadásával a garantált bérminimum növekedése miatt a szolgáltatóknak nem keletkezik fedezetlen bérfizetési kötelezettsége.

Ezzel párhuzamosan a szakdolgozók legkisebb bruttó bére és a szolgáltatók számára ehhez kifizetett szakdolgozói bértámogatás összege is növekedik. Ennek megfelelően (jelenlegi bérüktől függően) a szakdolgozók bérfejlesztésben részesülnek és az ehhez szükséges fedezettel a praxisok finanszírozása is megemelkedik, írják tájékoztatójukban.

Amennyiben a bértámogatás igénybevételével foglalkoztatott szakdolgozó bére a lentebb közölt táblázatban szereplő összeget már jelenleg is eléri, akkor a bér további emelésére nincs jogszabályi előírás, de természetesen ez is lehetséges. A munkáltatónak jogában áll a szakdolgozói bértábla „E” kategóriája szerinti összegnek megfelelő bruttó havibérnél magasabb összegben megállapodnia a foglalkoztatottal. A jogszabály csak azt írja elő, hogy a bértámogatással érintett szakdolgozó munkabérének el kell érnie az alábbi táblázat szerinti összeget, de nem rendelkezik arról, hogy a havi munkabért milyen jogcímekre vagy elemekre bontva fizetik ki.

Előbbieknek megfelelően a munkáltató legalább a lenti táblázat jobb oldali oszlopában szereplő (az egyes gyakorlati idők szerint eltérő) bruttó bért állapítja meg a 40 órában foglalkoztatott szakdolgozók számára, ha az érintett szakdolgozó után bértámogatást vesz igénybe. Ha a szakdolgozó 40 óránál kevesebb időtartamban kerül foglalkoztatásra, akkor a legkisebb összeg arányosan kevesebb (pl. heti 20 órás foglalkoztatás esetén a fele). A bértámogatással nem érintett esetleges további szakdolgozókra az alábbi táblázat nem vonatkozik. 

A bértámogatások megoszthatók két vagy több szakdolgozó között is. Ebben az esetben a különböző gyakorlati idők szerint az egyes szakdolgozók számára a táblázat különböző sorai alapján kerülnek megállapításra az egyes szakdolgozókat megillető bértámogatásoknak a foglalkoztatás időtartamával arányos összegei és ezt figyelembe véve kell az őt megillető legkisebb bruttó bér összegét kifizetni, áll a tájékoztatóban.

 

 

Legolvasottabb cikkeink