• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Erdélyi gyógyszerészek kaptak magyar bizonyítványt

Egészségpolitika 2022.11.28 Forrás: MTI
Erdélyi gyógyszerészek kaptak magyar bizonyítványt

Magyarországi segítséggel lehetővé tették, hogy a szülőföldön maradva, magyar nyelven folytathassanak posztgraduális tanulmányokat.

Erdélyi gyógyszerészek vehettek át szakgyógyszerészi bizonyítványt szombaton Székelyudvarhelyen a Pécsi Tudományegyetem (PTE), a budapesti Semmelweis Orvostudományi Egyetem, valamint a Magyar Gyógyszerészi Kamara közös hároméves képzése végén.

A 2019-ben kezdődött gyógyszertár-üzemeltetés, -vezetés, valamint gyógyszerészi gondozás szakképesítésre 42 erdélyi gyógyszerész iratkozott be, a 36 hónapos képzés végén 34-en tettek sikeres záróvizsgát.

A végzősöket a diplomaosztó rendezvényen Szili Katalin miniszterelnöki megbízott is köszöntötte. Elmondta: az egyéni karrierépítést segítették azzal, hogy magyarországi segítséggel lehetővé tették, hogy a szülőföldön maradva, magyar nyelven folytathassanak posztgraduális tanulmányokat. A most diplomázott szakgyógyszerészek azonban munkájukkal, hivatásukkal hatást gyakorolnak a környezetükre, ezért az egész magyar közösséget erősítik.

Botz Lajos, a PTE Gyógyszerésztudományi Karának dékánja az esemény után az MTI-nek elmondta: a posztgraduális képzést még jelenléti oktatással indították, de a koronavírus-járvány hangsúlyosan az online térbe tolta át a képzést. A dékán megjegyezte, folytatni akarják a székelyudvarhelyi szakképzést, továbbképzést.

A szombati záróvizsga után a szakgyógyszerészek számára a Nemzeti Vizsgabizottság állított ki bizonyítványt. Páva Hanna, az Országos Kórházi Főigazgatóság igazgatója, a Nemzeti Vizsgabizottság elnöke az MTI-nek elmondta: nagyon komoly szakmai presztízst jelent, hogy valaki megszerezte ezt a szakgyógyszerészi szakképesítést.

"Komoly munka van mögötte, komoly befektetés, hogy idáig eljutottak. Fontos, hogy itt a szülőföldjükön használják ezt a tudást, az itteni emberek gyógyulásáért" - nyilatkozta a vizsgabizottság elnöke.

Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke azt hangsúlyozta: a Székelyudvarhelyen szerzett szakgyógyszerészi bizonyítványok egyben tisztelgést jelentenek a város nagy gyógyszerészdinasztiái előtt, ugyanakkor elismerést jelentenek a szolgálatot végzőknek, és biztatást a jövőnek.