• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Európai együttgondolkodás a szakemberhiány megfékezésére

Egészségpolitika Forrás: Weborvos

Európai Egészségügyi Munkaerő-tervezési konferencia, ingyen, 2014. január 28-29-én Pozsonyban.

Az egészségügyi munkaerő-tervezés az utóbbi időben kritikus területté vált az Európai Unióban. Számos becslés létezik, amely komoly mértékű egészségügyi szakemberhiányt jelez előre több európai államban. Magyarország is szembesül ezekkel a problémákkal: az elöregedő társadalom, illetve ezzel együtt a növekvő egészségügyi ellátási igények, elöregedő tendencia az egészségügyi szakemberek körében, szakemberhiány és az egészségügyi személyzet jelentős és növekvő mértékű elvándorlása.

Éppen ezért volt Magyarország az egyik kezdeményezője annak, hogy az EU széleskörűen foglalkozzon ezzel a kérdéssel. Ennek eredményeképpen indult el az a Joint Action (közös tagállami fellépés) kezdeményezés, amelynek célja, hogy elősegítse és támogassa az európai szintű együttműködést, közös gondolkodást, amely napirenden tartja az európai, illetve az egyes országokon belüli egészségügyi munkaerő kérdését, illetve a hosszú távú egészségügyi emberierőforrás-tervezést. Általános cél a tapasztalatok megosztása, illetve együttműködések kialakítása az egészségügyi munkaerő tervezés kérdésében európai szinten, illetve a módszertanok és a jó gyakorlatok minél szélesebb körű megvalósítása.

Ennek a széleskörű kezdeményezésnek az első nagy nemzetközi konferenciáját rendezik e hónap végén (január 28-29-én) Pozsonyban. A konferencián való részvétel ingyenes annak érdekében, hogy minél több érintett szakértő, intézmény és szakmai szervezet vehessen részt a rendezvényen. Az esemény célja ugyanis az, hogy az érintett szereplők képet kapjanak az egészségügyi munkaerő-tervezési kezdeményezésekről, lehetőségekről, aban a reményben, hogy ha egy országból többen vesznek részt és megismerik ezt a szemléletet és a meglévő eredményeket, akkor sokkal gördülékenyebben lehetséges valóban elindítani az egészségügyi munkaerő-tervezést.

Ezen felül természetesen kiváló lehetőség kapcsolatok építésére, együttműködések kialakítására és fejlesztésére, illetve szakmai egyeztetésekre nemzetközi szinten.

A projektben Magyarországot a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ (EMK) képviseli, amely egyébként munkacsomag-vezető szerepet is ellát. Az EMK csapata szeretné, ha minél több szakértő, szakmai szervezet, illetve releváns intézmény venne részt ezen a konferencián hazánkból. Köszönhetően a földrajzi közelségnek és a konferencia ingyenességének, őszintén reméljük, hogy sok magyar kollégával tudunk az eseményen találkozni!

A konferenciával kapcsolatos összes tudnivaló és a regisztrációs lap megtalálható a http://euhwforce.weebly.com/140128-conference-bratislava.html címen. Itt letölthető a regisztrációs lap is, amellyel január 15-ig lehet (és érdemes) regisztrálni. A konferencia nyelve angol. A konferenciával kapcsolatos kérdésekben Dr. Girasek Edmond (girasek@emk.sote.hu) tud további tájékoztatást adni.