• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A gyógyítóknak is érdemes kérni az oltást

Lapszemle Forrás: nol.hu

Évről évre mind kevesebb egészségügyi dolgozó kéri a vakcinát.

Magyarországon az egészségügyi dolgozók az ingyenes kvóta terhére kaphatnak oltást, legtöbbjük mégsem él a lehetőséggel, évről évre mind kevesebben kérik a vakcinát. Az egri kórház higiénés főorvosa, dr. Maszárovics Zoltán az ősszel egy szakmai konferencián adta közre saját tapasztalatait. Ezek szerint míg korábban jellemzően az egészségügyben dolgozók 20-25 százaléka, addig mára 15 százalékuk oltatja be magát. Szerinte ezt az alacsony arányt csak egy járvány miatt kialakuló pánik képes fokozni, amelyre utoljára néhány éve volt példa, amikor az egészségügyi dolgozók 30 százaléka mégis beoltatta magát. Akkor a főorvos – a Weborvos tudósítása szerint – föl is vetette, hogy az oltás kötelezővé tétele javíthatna az arányokon, ezzel ugyanis 90 százalék fölötti oltottságot lehetne elérni az egészségügyi dolgozók körében - írja a nol.hu.

Az egészségügyiek influenza elleni kötelező oltásának bevezetésére egyelőre nincs terv, erre nem is lehet kötelezni senkit – tudta meg a lap a szakhatóságoktól. A kórházfenntartó hivatal szerint csak ajánlással, figyelemfelhívással élhetnek az influenzajárvány előtt a dolgozók körében.

Bár az ingyenes influenza elleni vakcina javát a háziorvosok már beadták a rizikócsoportba tartozó betegeiknek, van még belőlük a rendelőkben. A tavalyi szezonban a térítésmentesen rendelkezésre álló 1,3 millió influenza elleni vakcina kétharmadát (valamivel több, mint 966 ezer ampullát) használtak fel. A járvány hat hete alatt mintegy 200 ezer embert kezeltek influenzaszerű tünetekkel az orvosok – tájékoztatta a Népszabadságot az ÁNTSZ kommunikációs főosztálya. A kérdéseinkre adott válaszokból az is kiderült, hogy az oltás nem jelent százszázalékos védettséget, előfordulhat, hogy még így is megfertőződik valaki. Az oltások csak 50-80 százalékkal mérséklik a megbetegedés kockázatát, mégis érdemes élni a lehetőséggel. Komáromi Zoltán háziorvos szerint ha valaki az oltás ellenére megbetegszik, a vírusfertőzés pillanatában van már ellenanyag a vérében, így a kellemetlen tünetek (a hirtelen kezdődő magas láz, felső légúti panaszok) is enyhébben jelentkezhetnek.