• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Eurotransplant: aláírtuk az előzetes megállapodást

Egészségpolitika Forrás: Weborvos - MTI

Gyorsabban kaphatnak jövő évtől szervet a transzplantációra váró speciális betegek.

Előzetes együttműködési megállapodást kötött Magyarország az Eurotransplant International Foundation szervezettel, ezzel nagy mértékben nő annak a lehetősége, hogy akiknél szükség van ilyen beavatkozásra, azok az eddigieknél gyorsabban jutnak a szükséges szervhez - áll az Egészségügyért Feleleős Államtitkárság pénteki közleményében.

A közlemény szerint csütörtökön Dr. Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár jelenlétében Dr. Miskovits Eszter az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgatója, Prof. Dr. Bruno Meiser, az Eurotransplant elnöke és Prof Dr. Ferdinand Muhlbacher, az Eurotransplant elnök-helyettese írták alá azt a megállapodást, amely biztosítja a szigorú, egységes szabályok között zajló, átlátható és nyomon követhető nemzetközi szervcserét. (A részletekről korábbi cikkünk)

Az államtitkárság az érintett szakmai szervezetekkel egyetértésben – az együttműködéstől a szervátültetések minőségbeli javulását várja. A megállapodás ugyanis azt jelenti, hogy egy 10 milliós lélekszámú lakosság helyett egy körülbelül 130 milliós populációban kereshetnek megfelelő donort a betegeknek. Magyarország a jelenleg hét ország – Ausztria, Belgium, Horvátország, Luxemburg, Németország, Hollandia és Szlovénia – közreműködésével zajló szervtranszplantációs programhoz csatlakozik.

A megállapodás értelmében jövő év január 1-jétől, egy egyéves átmeneti időszakban a speciális magyar betegek kerülnek fel az Eurotransplant International Foundation várólistájára. Ezek a speciális betegek: a halaszthatatlan sürgősségű vese-, szív- és májátültetésre váró betegek, a hiperimmunizált vesebetegek, illetve a szervátültetésre váró – az Eurotransplant International Foundation kézikönyvében definiáltak szerinti gyermek betegek.

Ez az előzetes együttműködési megállapodás egy alkalommal, egy éves periódussal meghosszabbítható, a későbbiek során az Eurotransplant International Foundation szervezetének esetleges teljes jogú tagjaként – valamennyi szervátültetésre szoruló magyar beteg érzékelhetné az együttműködés előnyeit.

Szócska Miklós a Semmelweis Egyetemen tartott szimpózium szünetében tartott tájékoztatóján elmondta, hogy mind a betegek, mind az állam számára komoly megtakarításokkal járhat a transzplantáció, például az, ha egy vesebeteg folyamatos dialízis helyett időben új szervet kap. Kiemelte ugyanakkor, hogy a transzplantáció magyarországi fejlesztésében még számos tennivaló van, például a donorkoordináció rendezésének területén is. A Semmelweis Tervben felvázolt strukturális átalakítások részeként azt is áttekintik, hogy a transzplantációs ellátást hol szükséges fejleszteni. Ennek részeként a tüdőtranszplantáció "hazahozatalán" is dolgoznak, ugyanis - mint mondta - számítások is igazolták, hogy ez gazdaságilag is megérné.

Idei transzplantációs adatokról

Legolvasottabb cikkeink