• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Eutanázia: még a felvetést is elutasítja a MOK

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Az orvos nem gyilkos, a gyógyításra, az élet megőrzésére esküdött fel.

Megdöbbenéssel értesült a Magyar Orvosi Kamara (MOK) arról, hogy az Országos Választási Bizottság (OVB) jóváhagyott egy állampolgári aláírásgyűjtő kezdeményezést, amely az aktív eutanázia engedélyezésére irányuló kezdeményezés, fogalmazott a kamara mai sajtótájékoztatóján Éger István, a MOK elnöke.

Bár még nem kapott nagyobb sajtónyilvánosságot az OVB határozata, és eredményes aláírásgyűjtés esetén is ad acta kezelheti a kérdést Országgyűlés, a MOK mégis fontosnak tartja, hogy jelezze: az orvosi kar nevében határozottan visszautasítja az orvosok belekeverését egy ilyen kezdeményezésbe. Az aláírásgyűjtés elfogadott kérdése ugyanis így hangzik: „Egyetért-e Ön azzal, hogy a gyógyíthatatlan halálos betegségben szenvedő felnőtt korúak orvosi segítséggel vethessenek véget az életüknek?"

A hippokratészi eskü arra kötelezi az orvosokat, hogy gyógyítsanak, megőrizzék az életet, nem arra, hogy elvegyék más életét, vagyis gyilkossá váljanak, fogalmazott Éger István. A MOK Etikai Kódexe is egyértelmű iránymutatás ad, miszerint az orvos nem segédkezhet öngyilkosságban és nem segítheti betegét a halálba. Természetesen más, ha a beteg visszautasítja az ellátását, azt az orvosnak maximálisan tiszteletben kell tartania, tette hozzá a kamara elnöke.

Nem véletlen a kamara álláspontja szerint, hogy Európában csupán három országban engedélyezik az aktív eutanáziát (Hollandia, Belgium, Svájc), míg az államok többségében súlyos bűncselekménynek számít.

A kamara jogi szakértői segítségével vizsgálja annak lehetőségét, hogy megfellebbezi az OVB határozatát, hiszen akár az Alaptörvényben foglaltakkal is ellentétes lehet a bizottsági döntés.

Éger István szerint az egészségügyi törvény a haldokló ellátásának kötelezettségét pontosan megfogalmazza, azonban tény, hogy a betegellátás erre a feladatra nincs felkészülve, a GDP négy százalékából működtetett, és immár kivéreztetett egészségügy nem tud az élet méltó befejezéséhez megfelelő szakmai és intézményi hátteret biztosítani egy haldoklónak – még az aktív betegellátás is súlyos bizonytalanságokkal, hiányosságokkal terhelt.

A MOK elnöke meg van győződve arról, hogy a parlament nem hoz a jelenlegi szabályozással ellentétes döntést, és egy orvost egyébként sem lehet lelkiismerete elleni feladat ellátására kötelezni.

Legolvasottabb cikkeink