• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Mozgássérültek: Az ombudsman a miniszterhez fordult

Hírek Forrás: MTI

Ellentmondásos a szabályozás a mozgássérültek közlekedésével kapcsolatos eljárásokban.

Az ombudsman szerint nem egyértelmű a szabályozás a mozgássérültek közlekedésével kapcsolatos eljárásokban, így a parkolási igazolvány kiadásában sem - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala szerdán az MTI-vel. A közlemény szerint az elhúzódó szakvélemény-készítés, az irányításért felelős hivatal passzivitása, a következetlen jogalkalmazás sérti a jogbiztonságot, a tisztességes eljáráshoz és a jogorvoslathoz való jogot, ezért Szabó Máté az emberi erőforrások miniszteréhez fordult.

Az alapvető jogok biztosa azokat az eljárásokat vizsgálta, amelyekben a rehabilitációs szakigazgatási szervek a mozgássérültek közlekedőképességét minősítik: a parkolási igazolvány, a személygépkocsi-szerzési és -átalakítási támogatás, a gépjárműadó-mentesség és az akadálymentesítési támogatás megállapításáért indított eljárást.

Közölték: Szabó Máté nem először állapította meg, hogy sérti az ügyfelek tisztességes eljáráshoz való jogát, ha elhúzódik a szakvélemény készítése, és ezzel az okmányirodai elektronikus rendszer, valamint a jogszabályi határidők sincsenek összhangban. Nem egyértelmű a szabályozás, és nem egységes a jogalkalmazás sem, ez pedig sérti a jogbiztonságot, a tisztességes eljáráshoz és a jogorvoslathoz való jogot - hangsúlyozták.

Az is problémát okoz, hogy a szakigazgatási szervek irányításáért felelős Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal kifejezett jogszabályi felhatalmazás hiányában nem tartja feladatának a szakigazgatási szervek tájékoztatását az egységes jogalkalmazásról. A hivatalban akkor sem változtattak ezen a álláspontjukon, amikor a hatásköri vitákból már láthatták, hogy nem egyértelműek a jogszabályi rendelkezések - tették hozzá.

Az ellentmondásos szabályozás, valamint a szakigazgatási szervek egymás közötti kommunikációjának hiánya miatt nem minden esetben indult meg a hatósági eljárás a rehabilitációs szakigazgatási szervek szakvéleménye alapján. Szintén az ellentmondásos szabályozás következtében az ügyfelek az egyes szakértői vélemények ellen nem a megfelelő szervhez fellebbeztek, ami sértette a panaszosok jogorvoslati jogát - sorolták a közleményben a problémákat.

Szabó Máté mindezek miatt felkérte az emberi erőforrások miniszterét, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala vezetőjét, a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal főigazgatóját és a kormányhivatalok vezetőit, hogy tegyenek lépéseket az átlátható jogi környezet megteremtéséért, és állapítsák meg az egységes eljárási rend szabályait. Az ombudsman azt is kérte az érintettektől, hogy hangolják össze az informatikai rendszert és az eljárási határidőket. A teljes jelentés

Legolvasottabb cikkeink