• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Év végén indul az országos vastagbélszűrés

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Az első körben az 50 és 70 év közötti, körülbelül 1,8 millió magyar állampolgár kap egy csomagot a háziorvosától...

Vagy a háziorvos, vagy egy szűrőközpont az év végén értesíteni fog minden 50 és 70 év közötti magyar lakost arról, hogy vegyen részt az idén kezdődő, ingyenes, országos vastagbélrák-szűrésen. A megelőző vizsgálatnak azért van nagy jelentősége, mert évente több mint tízezren betegednek meg ebben a daganatos kórban, és a betegek fele bele is hal. Az új népegészségügyi programról Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter, Ónodi-Szűcs-Zoltán egészségügyért felelős államtitkár és Szentes Tamás országos tisztifőorvos tartott tájékoztatót.

Az elhangzottak alapján a szűrés kétlépcsős lesz. Az első körben az 50 és 70 év közötti, körülbelül 1,8 millió magyar állampolgár a programhoz önként csatlakozott háziorvosától kap egy csomagot, amelyben a székletvér-vizsgálathoz szükséges, két egymás utáni nap levett mintát saját maga helyezi el. A higiénikusan lezárt csomagot a postán térítésmentesen lehet feladni egy előre megcímzett borítékban.

A központi laboratóriumban ezekből a mintákból egy erre a célra kifejlesztett gépi technológiával szűrik ki a rákgyanús eseteket. Erről értesítik az érintett háziorvosát, aki a kockázatos esetet beutalja kolonoszkópiára, azaz vastagbéltükrözésre, abba a kórházba, ahol adottak a lehetőségek akár arra is, hogy a levegyék a talált polipokat. A kétlépcsős vizsgálatot két évente kell megismételni.

Az új országos szűrőprogramtól azt várják, hogy legalább 10 százalékkal csökkenjen az évente vastagbélrákban meghaltak száma - mondta a tájékoztatón Balog Zoltán. A miniszter azt is hozzátette, hogy van esély erre, ezt igazolták az országos szűrőprogramot megelőző, négy megyére kiterjedő kísérleti szűrések, és a csehországi példa is, ahol hasonló népegészségügyi program bevezetése után harmadával csökkentek a halálesetek.

A miniszter azt is elmondta, hogy az országos szűrés bevezetéséhez megvan az uniós forrás, 6,57 milliárd forint. Ez az összeg két évig hozzáférhető, de a későbbiekben, 2019 után is folytatódhat a program, akkortól a kormány állja majd a költségeket. A plusz feladatokhoz az orvosok mellett szeretnék a felsőfokú képzettséggel rendelkező szakápolók segítségét is felhasználni, akik kompetenciát kapnak a szűrésekhez.

"Prevenció nélkül esélytelenek vagyunk!" - mondta Ónodi-Szűcs Zoltán. Az államtitkár ezt azért hangsúlyozta, mert egyre idősebb a társadalom, 2020-ra másfélszer többen lesznek a vastagbélrák rizikójának is jobban kitett 60 év felettiek. "Hiába költünk több százmilliárdot szakellátásra, mert ha nem fordítunk pénzt a megelőzésre, a népegészségügyi programokra, nem tudjuk majd kezelni a az öregedésből fakadó problémákat". Az államtitkár szerint ezért is van nagy jelentősége a most bejelentett országos prevenciós programnak. 

Magyarországon uniós összehanlításban is nagyon gyakori a vastagbélrák, 100 ezer lakos közül 90-en szenvednek ebben a betegségben - mondta Szentes Tamás. Az országos tisztifőorvos is megerősítette, hogy biztatóak voltak azok a pilotprogramok, amelyek a szűrőprogram országos kiterjesztése előtt Csongrád, Heves, Nógrád és Győr-Sopron megyében zajlottak, de a külföldi példák is igazolják, hogy jó eredményeket lehet elérni a szűrésekkel.

A tájékoztató végén feltett kérdésekre adott válaszokból az is kiderült, hogy 7 szűrőközpont fogja koordinálni a programot. A háziorvosok egyelőre önkéntesen vesznek részt a szűrésekben, később, 2019 után azonban munkájuk része lesz. A plusz munkáért egyébként plusz pénzt kapnak, szűrésenként 1000 forintot. Egyelőre 52 százalékuk vállalta be ezt a plusz munkát.