• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Lezárult a Vasútegészségügyi NKft. ellenőrzése

Hírek Forrás: Weborvos

Az ÁSZ lezárta a Vasútegészségügyi Nonprofit Közhasznú Kft. vagyonmegőrzési és gazdálkodási tevékenységének ellenőrzését.

Az Állami Számvevőszék témacsoportos ellenőrzés keretében állami tulajdonú gazdálkodó szervezeteket ellenőriz. Minden közpénzt, közvagyont használó szervezettel szemben társadalmi igény, hogy a tevékenységükről elszámoljanak. Ezt figyelembe véve került sor a Vasútegészségügyi NKft. (továbbiakban: Vasútegészségügyi NKft.) ellenőrzésére - számolt be közleményében az ÁSZ.

A Vasútegészségügyi NKft.-t a MÁV Zrt., a Vasutas Önkéntes Kölcsönös Kiegészítő Egészség-pénztár, a Magyar Állam, valamint a GYSEV Zrt. alapította a vasúti háziorvosi rendszer működőképességének fenntartása és a MÁV Zrt. foglalkozás-egészségügyi feladatainak ellátása céljából. A nonprofit társaság az ellenőrzött időszakban egészségmegőrző, betegségmegelőző és rehabilitációs tevékenységet folytatott, foglalkozás-egészségügyi szolgáltatást nyújtott és hatóságként egészségügyi alkalmassági vizsgálatokat, továbbá komplex preventív szűrővizsgálatokat is végzett. Országosan több mint negyven telephellyel rendelkezett, szakrendelőket működtetett megyeszékhelyeken és nagyobb településeken.

A Vasútegészségügyi NKft. az ellenőrzött időszakban saját, bérelt és kezelt vagyonnal gazdálkodott. Az ellenőrzés megállapította, hogy a társaság a kezelt vagyonon végzett beruházáshoz a tulajdonosi joggyakorló engedélyét megkérte, viszont a vagyonkezelési szerződés felülvizsgálatára és módosítására az előírások ellenére nem került sor. Elmulasztották továbbá a Budai MÁV Kórháztól a vagyonkezelői jog átadási szerződés keretében átvett (bruttó mintegy 22 millió forint bruttó értékű) ingó eszközök tekintetében a vagyonkezelési szerződés kiegészítését.

Az ÁSZ feltárta, hogy a társaság kialakította vagyongazdálkodási szabályozását, vagyonnyilvántartása viszont nem teljes mértékben felelt meg a jogszabályban foglaltaknak, mivel nyilvántartásában olyan vagyontárgyakat is szerepeltetett, melyek a vagyonkezelési szerződésből hiányoztak.

A Vasútegészségügyi NKft. által ellátott közfeladatok bevételeinek és ráfordításainak elszámolása szabályszerű volt. A társaság rendelkezett önköltségszámítási szabályzattal, de abban 2011-ben és 2012-ben nem határozták meg a közvetlen költségeket és a közvetett költségek felosztásának rendjét. A költségek elkülönítését ugyanakkor integrált könyvviteli modullal, míg a költségfelosztást vetítési alappal biztosították.

Éves beszámolóit a számviteli törvény előírásainak megfelelően, határidőben elkészítette, a beszámolókat a könyvvizsgáló minden évben hitelesítő záradékkal látta el, s a felügyelő bizottság jóváhagyásra javasolta.

A társaság a közzétételi kötelezettségét hiányosan teljesítette és nem rendelkezett a közérdekű adatigénylések teljesítésének rendjét rögzítő szabályzattal.

Az ÁSZ jelentésében a megállapítások alapján a társaság ügyvezetőjének egy, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatójának két javaslatot tett, melyekre 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.