• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Évente átlagosan 147 ezret költ ránk az OEP

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

A Pénztár főigazgatója szerint átvették a gyógyszerpiac irányítását, egységes és hatékony szabályozási rendszert alakítottak ki.

Az elmúlt egy év alatt szoros együttműködésben a Nemzetgazdasági Minisztériummal sikerült elérni, hogy az Egészségbiztosítási Alap nullszaldós legyen: ez finanszírozási függetlenséget jelent az egészségügyi ellátásban – fogalmazott Sélleiné Márki Mária, az OEP főigazgatója a Napi Gazdaság című lap által rendezett szakmai konferencián tegnap, ahol a Pénztár tevékenységét mutatta be.

Többek között elmondta, hogy 2010 óta mintegy 719 milliárdról 932 milliárd forintra növekedett a gyógyító-megelőző kassza kerete, míg a prezentációján az is látszott, hogy a gyógyszertámogatásoké 343 milliárd forintról 294 milliárdra csökkent.
A járulékbefizetők száma 103 ezer fővel 3,947 millióra növekedett 2013-ban (2010-ben 3,844 millió), az igénybevevők 8,66 millióan voltak 2013-ban.

Tavaly a természetbeni ellátásokra összesen 1 271 milliárd forintot fizetett ki az OEP: az összes kifizetés közel 85 százalékát az igénybevevők 20 százalékának támogatására fordították. Az átlagos kifizetés évente egy főre 147 ezer forint, a legmagasabb összeg pedig egy betegre 254 millió forint volt.

Az első húsz „top" betegre fejenként több mint százmilliót költött az OEP éves szinten, ők elsősorban vérzékeny betegek, tehát a terápiájuk életmentő. Ha a betegekre jutó kiadások másik „végpontját" nézzük, akkor az OEP adatai szerint 20 ezer forintnál kevesebb támogatást vett igénybe 4,468 millió biztosított. A legtöbb, 1,463 millió beteg 100-500 ezer forint közötti támogatást vett igénybe az E. Alapból. Ha a korosztályt vizsgálják, akkor egyértelműen látszik, hogy a 60 év felettiek „viszik el" a támogatások 52 százalékát.

A gyógyszertámogatásokkal kapcsolatban a főigazgató megjegyezte: „átvettük a gyógyszerpiac irányítását", s úgy vélte, egységes és hatékony a szabályozási rendszer, az intézkedések minden szereplőt azonos mértékben érintenek. A lakossági gyógyszerkiadások csökkentek, az OEP kimutatásai szerint tízmilliárd forintos megtakarítással számolhatnak a betegek, s az elmúlt négy év során 49 új hatóanyagot fogadott be az E. Alap.

Az OEP 1250 milliárd forint természetbeni ellátás szakmai kontrollját látja el, 6900 háziorvosi, 3400 fogorvosi, 400 védőnői szolgálattal, 500 járóbeteg-szakellátóval, 180 fekvőbeteg-szakellátóval, 90 betegszállítóval és 400 otthoni szakápolási szolgáltatóval tart szerződéses kapcsolatot – hangzott el többek között.

Legolvasottabb cikkeink