• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

 • egynapos sebészet
  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

Fejlesztik a szimulációs oktatást a Debreceni Egyetemen

Egészségpolitika 2018.11.22 Forrás: Debreceni Egyetem
Fejlesztik a szimulációs oktatást a Debreceni Egyetemen

Nyolcszáz millió forint jut a skill laborok fejlesztésére, amelyek esszenciálisan szükségesek az orvosképzésben.

Egy országos program részeként 800 millió forint pályázati forrásból fejlesztik a szimulációs oktatást a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karán. Az eszközpark tüneteket produkáló, élethű betegszimulátorokkal és egy 3D-s anatómiai táblával is gazdagodott.

- A skill laborok esszenciálisan szükségesek az orvosképzésben. A fejlesztés páratlan lehetőség az orvoskar számára, és jelentősen hozzájárul a gyakorlati oktatás minőségének emeléséhez – fogalmazott Mátyus László, az Általános Orvostudományi Kar dékánja a szimulációs oktatásról szóló szakmai fórumon november 21-én a Debreceni Egyetemen.

A hazai és nemzetközi szakértők részvételével tartott találkozón a debreceni skill laborok és a gyakorlati orvosképzés fejlesztéséről is szó volt. Az Interaktív Orvosi Gyakorlati Központ és a Sebészeti Műtéttani Tanszék olyan demonstrációs eszközökkel bővült, amelyek a graduális és posztgraduális képzés során lehetővé teszik a magas szakmai színvonalú gyakorlati készségek elsajátítását.

Kamera- és mikrofonrendszerrel felszerelt műtő, tüneteket produkáló, akár defibrillálható, intubálható, úgynevezett magas hűségű beteg szimulátorok, különböző tükrözéseket modellező gépek, érkatéterezési szimulátor, háromdimenziós anatómiai tábla – csak néhány példa azok közül az eszközök közül, amelyeket a jövőben a debreceni orvosképzésben a szimulációs oktatás során használnak.

- A szimulációs eszközök nem helyettesítik a klinikai gyakorlatot, de hozzásegítik a hallgatókat, a rezidenseket és szakorvosjelölteket ahhoz, hogy a betegellátáshoz szükséges beavatkozásokat begyakorolhassák, és a klinikai gyakorlatot biztonságosabban, magabiztosabban el tudják végezni – hangsúlyozta Németh Norbert, az ÁOK oktatási dékánhelyettese.

A professzor kiemelte: egy modern demonstrációs és szimulációs környezetben ma már szinte minden modellezhető, megfelelő oktatási módszertan segítségével pedig elsajátíthatók a szükséges gyakorlati ismeretek. 

Németh Norbert szerint a Debreceni Egyetem gyakorlati orvosképzését forradalmasító eszköz- és infrastrukturális fejlesztés európai szintű léptékben is a vezető központok közé emelheti a debreceni szimulációs oktatást.

A 800 millió forintos fejlesztés az Állami Egészségügyi Ellátó Központ, a Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem közös pályázatának keretében valósult meg.

Legolvasottabb cikkeink