• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Feltételekkel támogatott magánberuházások

Egészségpolitika Forrás: MTI

Az adott szakmában teljes körű ellátást kell biztosítania a magánintézménynek, nem küldheti tovább a beteget.

A saját forrásból, saját kockázatra végzett egészségügyi beruházásokat támogatja az állam, de az adott szakmában teljes körű ellátást kell biztosítani - mondta Zombor Gábor, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyért felelős államtitkára egy konferencián csütörtökön Budapesten. A Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) V. nemzetközi konferenciáján tartott előadásában elmondta: az ilyen beruházásokat adókedvezménnyel és pályázati lehetőségekkel támogatja az állam a most indult uniós költségvetési időszak forrásaiból.

Ugyanakor megerősítette, hogy állami forrásra a jövőben nem lehet magán egészségügyi ellátást építeni. Felidézte azt a gyakorlatot, amikor a magán kórházak egyszerűbb ellátást vállalnak, ám ha drágább - például intenzív - ellátásra van szükség, akkor továbbküldik a beteget az állami ellátó rendszerbe. Amikor kiépül egy alternatív magán egészségügyi ellátó rendszer, akkor lehet majd elgondolkodni azon, hogy ebbe az állam miként társuljon, a nála biztosított betegek ellátásának finanszírozásával - mondta.

Hangsúlyozta, hogy az ellátás középpontjában a szolidaritás elvén működő állami egészségbiztosítás marad a jövőben is és azt kell a lehető legmagasabb szintre emelni.

Minden szereplőnek kedvezne, ha a magánbiztosítások egy részét az állam fedezné
A magánbiztosítások olcsóbbak lehetnének, ha a magán-egészségügyi szolgáltatásokat részben fedezné az állami egészségpénztár, és ezzel az állami szolgáltatóknál is jobb helyzetbe kerülnének azok, akik nem képesek magánbiztosítást kötni - állapították meg a magán-egészségbiztosításról rendezett kerekasztal beszélgetés részvevői a MABISZ konferenciáján.

Juhos András, az Uniqa Biztosító igazgatósági tagja kifejtette, ez a megoldás gyorsan terjesztené a magán szolgáltatást és az üzleti egészségbiztosítást, így egymás mellett működhetne az állami és a magánszféra. Takács Zoltán, a Főnix-Med Zrt. vezérigazgatója azt is hangsúlyozta, hogy aki magánbiztosítást vásárol és magánszolgáltatást vesz igénybe, többlet szolidaritást vállal. Az általa kifizetett szolgáltatás ellenértéke ugyanis bent marad az állami biztosítóban.

Mint Paál Zoltán, a Generali Biztosító vezérigazgató helyettese kifejtette, az állami kórházak kapacitása nagyobb, mint amennyit az állami egészségbiztosító finanszírozni tud. Jelenleg ebből a többlet kapacitásból vásárolnak az üzleti biztosítók, lerövidítve így a várólistákat, és többletbevételt adva az állami szolgáltatóknak.

Győri Dávid, a Xallis Consulting ügyvezetője a cég által végzett friss felmérés eredményére hívta fel a figyelmet, miszerint a megkérdezettek a várólistát tartották a mai egészségügy legkedvezőtlenebb elemének és csak második helyre tették a pénzhiányt. A magán-egészségbiztosítók és - szolgáltatók terjedése a válaszok alapján elsőként a pénzhiányt, majd a várólistákat enyhítené , míg a hálapénz felszámolása lett a harmadik a sorban. Arra a kérdésre, hogy a fizetne-e többet az állami egészségügy fenntartására annak érdekében, hogy megszűnjön a hálapénz, a megkérdezettek fele nemmel válaszolt. A fizetett hálapénzt 15 százalék tenné be az állami egészségbiztosító kasszájába, míg 11 százalékuk ennél többet is fizetne a hálapénz megszüntetése érdekében.

További tudósítások a rendezvényről:
Zombor nem engedné be a magán egészségbiztosítókat a kórházakba
Hajlandó tárgyalni a kormány a biztosítókkal az egészségbiztosításokról – mondta Zombor Gábor, a Mabisz konferenciáján. A kormány hisz abban, hogy a biztosítókkal együttműködve lehet megoldani azokat a problémákat, amelyek az egészségügyben felmerülnek - közölte. A fő kihívás, kitalálni, hogyan működjék együtt az állami és a magánbiztosítási rendszer. A kormány azonban az előadás szerint nem engedné be a biztosítókat az állami intézményekbe, hogy magánforrásból finanszírozzanak ott ellátásokat. A biztosítók csak magán fenntartású, teljes körű szolgáltatás nyújtó egészségügyi intézményekben finanszírozhatnának ellátást a betegek számára - idézte az elhangzottakat a vg.hu.

Képalkotó diagnosztikában előretörhet az állam
Olyan magánbiztosítást kell létrehozni – mondta az államtitkár -, amely a saját intézményeiben ki tudja szolgálni az igényeket. Most ugyanis mindenki az állami infrastruktúrán akar üzletet csinálni. Amikor azt látjuk, hogy van olyan ellátórendszer, amely alternatívát tud biztosítani az állami kapacitásoknak, akkor le lehet ülni, és beszélni a finanszírozásról, de addig az állam a saját kapacitására koncentrál, és azt finanszírozza. Hozzátette: bízik abban, hogy lesznek olyan beruházások, amiről lehet tárgyalni - tudósított a rendezvényről azenpenzem.hu