• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Generikus ösztönzőt fizetnek a patikáknak

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Komoly baj körvonalazódik a Széll Kálmán Terv 2.0 verziójával a kamara szerint.

Kilencszázmillió forintot osztanak szét a patikák kilencven százaléka között a generikus ösztönzőként, ám ha valóban nevén akarjuk nevezni a „a gyereket", akkor leginkább kompenzációról, sőt: konszolidációról kell beszélnünk. A Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) számításai szerint ugyanis a vaklicit bevezetése óta jelentős mértékben csökkent a patikai árrésbevétel, amelynek nagyságát 15 százalékra becsülik, s aminek körülbelül a felét, 7,5 százalékot sikerül a 2012-re jóváhagyott 2,7 milliárd forintból kompenzálni, tudtuk meg Hankó Zoltántól, az MGYK elnökétől.

Az úgynevezett patikai generikus ösztönző program éves összegét három egyenlő részletben, vagyis 900-900 millió forintonként utalják a patikáknak az OEP jelentése szerint. Az első utalást május 21-én indítja a Magyar Államkincstár, s a 900 millió forinton a patikák 90 százaléka, egész pontosan 2421 gyógyszertár fog osztozni az alábbiak szerint:

50 ezer forint alatt – 22 gyógyszertár
50-200 ezer forint – 186 gyógyszertár
200-300 ezer forint – 680 gyógyszertár
300-400 ezer forint – 594 gyógyszertár
400-500 ezer forint – 597 gyógyszertár
500- egymillió forint – 333 gyógyszertár
egymillió forint fölött – 9 gyógyszertár

Az egy vényre eső kompenzáció 75 és 170 forint között mozog Sándor Csaba alelnök számításai szerint. A rendszer ráadásul preferálja a kis- és közepes forgalmú patikákat, ugyanis a körükben közel kétszerese a kompenzáció összege a nagyobb forgalmú gyógyszertárakhoz képest.

Mint a kamara állásfoglalásában is jelezte, további árrésbevétel-kiesést nem bír elviselni a patikai rendszer, ráadásul az általuk forgalmazott szerek közel hatvan százaléka közfinanszírozott gyógyszer, ezért az egyéb bevételeikből nem tudják ellensúlyozni a bevételkiesésüket. Éppen ezért további kompenzációs elemek bevezetését várják a kormányzattól. Hogy ne dőljön be a patikai rendszer, kezdeményezték az árrés-korrekciót szaktárcánál, miután a nagykereskedői és a patikai árrés közötti olló tovább nyílt, ma négymilliárd forint a különbség.

A kamarai érdekvédelem és szakmai véleménynyilvánítás azonban nem áll meg a patikáknál és a patikusoknál, mert kicsit túllép rajta. A hivatásrendi köztestület ugyanis aggódva figyeli a Széll Kálmán Terv 2.0 változatát, amelyben komoly baj körvonalazódik álláspontjuk szerint. A 2013-ra tervezett, ötvenszázalékos kasszavágás (támogatáscsökkenés) ugyanis nagyon súlyos betegellátási gondokat fog okozni. Az ártámogatás csökkentése miatt vagy a betegek által fizetendő a térítési díjakat kell jelentősen növelni, vagy a gyártói terheket fokozni.

Magyarországon a 2013-as kasszavágással irreális módon a GDP 0,45 százalékát fordítanánk gyógyszerkiadásra, ami oly kevés, hogy összevetésül példaként álljon itt az IMF elvárása: a valutaalap a görögöktől „csak" annyit kér, hogy vigyék le a GDP-jük egy százalékára a gyógyszerkiadásaikat.