• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Radiológiai fejlesztés az óbudai szakrendelőben

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Akár e-mailben is elküldhető a röntgenfelvétel a szakorvosnak, csökkent a sugárterhelés.

Két új Fujifilm digitális röntgenfelvételi berendezést adtak át ma a hozzátartozó informatikai háttérrendszerrel együtt Óbudán, a Vörösvári úti rendelőintézet radiológiai osztályán. Az Óbuda–Békásmegyer Önkormányzat fenntartásában álló Szent Margit Rendelőintézet Nonprofit Kft-nél közbeszerzési eljárás alapján valósulhatott meg a projektnek ez a második fázisa. Az első részben a Csobánka téri Rendelőintézetben adtak át ez év februárjában ugyanilyen modern készüléket.

A fejlesztés eredményeként létrehozott szakmai infrastruktúrával több mint 100 ezer óbudai lakos egészségügyi ellátására ad lehetőséget a jelenkor színvonalának megfelelő új berendezés. A röntgendetektorban alkalmazott, ún. „direkt konverziós technikának", a detektor nagy érzékenységének és kimagasló hatásfokának köszönhetően mintegy 40 %-os sugárterhelés-csökkenés érhető el, szemben a hagyományos, analóg röntgenberendezésekkel. Az üzembe helyezett PACS rendszer alkalmas távleletezésre, így akár e-mailben is elküldhető a röntgenfelvétel a szakorvosnak.

A napjainkban legfejlettebbek közé sorolható Fujifilm digitális képalkotó eljárás további előnye, hogy gyorsabbá, pontosabbá válik a kiértékelés. Emellett az új digitális képalkotó diagnosztika kifejezetten környezetkímélő technológiának számít, mivel felváltja a hagyományos vegyszeres röntgentechnikát. A monitoron másodpercek alatt jelenik meg a nagy felbontású röntgen kép. A felvételek tárolása DVD-lemezen vagy a gép saját merevlemezén Történik, amely akár tíz év anyagát képes archiválni. A képalkotó berendezések (röntgenfelvételi, átvilágító) lokális monitorján az elkészült felvételeken további utólagos képminőség javítás végezhető, például kontraszt-állítás, sötétedés-állítás, élkiemelés, forgatás, tükrözés stb.

A beruházás során elkészült összesen 146 m2 alapterületű helyiségekben kapott helyet az adminisztráció, a leletező, a röntgen és az ultrahang. Az átalakított helyiségekben a fűtésről és a hűtésről környezetbarát hőszivattyús berendezés gondoskodik.