• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Gulyás: az egészségügy lényegesen felkészültebb most

Egészségpolitika Frissítve 2020.11.12 Forrás: MTI nyomán
Gulyás: az egészségügy lényegesen felkészültebb most

A kirendelési szabályoknál el tudják fogadni a kamara 8 pontos javaslatát, és a másodállásnál is megengedők lesznek.

A koronavírus-járvány második hulláma súlyosabb az elsőnél, de az ország és a magyar egészségügy lényegesen felkészültebben áll szemben a vírus jelentette kihívással - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján. Gulyás Gergely a szigorítások első napjának tapasztalatai után köszönetet mondott a kijárási tilalom betartásáért és a maszkhasználat, valamint a védőtávolság esetében kiemelkedő állampolgári jogkövetésért.

A kormány abban bízik, ha ez tartható, a 30 napra elrendelt intézkedések beváltják a hozzájuk fűzött reményeket, meg tudják állítani a fertőzés felfutását, és képesek lesznek az egészségügyben a kapacitások alatt tartani az intenzív kezelésre szorulók számát - mondta a tárcavezető.

A napi megbetegedési adatok alapján indokoltnak nevezte a múlt héti és az e heti szigorító lépéseket. Hozzátette, figyelik az európai gyakorlatot is, a környező országokét, különösen Ausztriáét. Ahogyan tavasszal, úgy most is lényegesen alacsonyabb volt a magyarországi fertőzötti szám, amikor ugyanazokat a döntéseket meghozta a magyar kormány, mint Ausztria. "Ezért bízhatunk abban, elegendő idő áll rendelkezésre ahhoz, hogy az intézkedések beváltsák a hozzájuk fűzött reményeket, és ezáltal a járvány felfutása mérséklődjön" - mondta.

A Miniszterelnökség vezetője kiemelte: egymillió emberre vetítve Magyarországon áll rendelkezésre a legtöbb lélegeztetőkészülék, és szintén egymillió emberre vetítve itt van a harmadik legtöbb kórházi és intenzív ágy az EU-tagállamok közül. Tudják, hogy nehéz betartani a szabályokat, és mindenkinek átalakul az élete. De ha ez 30 napig sikerül, akkor remélhetőleg utána sokkal könnyebb és jobb időszak következik, és az egészségügyi rendszer is működőképes marad - magyarázta.

A kérdések között Gulyás Gergelyt faggatták arról, tesztelik-e az egyházi és magániskolák dolgozóit is, amire elmondta: minden iskolai dolgozót tesztelnek. Az egészségügyi dolgozók és a pedagógusok rendszeres teszteléséről az operatív törzs dönt majd.

Minden olyan oltóanyagot megpróbálnak beszerezni, amely a kormány által lekötött a vakcinánál korábban eljuthat Magyarországra, a harmadik tesztfázison túl van és alkalmas a védekezésre

A miniszter arra a felvetésre, mennyibe kerül a kormányfő által is említett amerikai-német vakcina, illetve mekkora keretet szánnak összesen az oltóanyagok beszerzésére, közölte: Magyarország vakcinakapacitást egyetlen céggel kötött le az uniós tagállamok egyikeként. Hazánk mintegy 6,5 millió vakcinára tarthat igényt a szerződés alapján, ami közel 13 milliárd forintba kerül - ismertette. A kormánynak ugyanakkor kötelessége, hogy minden olyan oltóanyagot megpróbáljon beszerezni, amely ennél a vakcinánál korábban eljuthat Magyarországra, a harmadik tesztfázison túl van, alkalmas a védekezésre, az emberi életek megmentésére. Megerősítette: tárgyalnak izraeli, orosz, kínai vakcináról és minden olyanról, amelyet uniós keretek között nem látnak biztosítottnak elérni. A cél, hogy a lehető legtöbb vakcina álljon rendelkezésre, és a lehető leggyorsabban - szögezte le.

Megismételte: az oltás minden esetben önkéntes és ingyenes lesz, bármilyen vakcinát is szerezzenek be. Aláhúzta, hogy csak olyan oltást hagynak jóvá, amely nem jelent kockázatot az emberi egészségre.

Kitért arra is, mindenkivel tárgyalnak a licensz alapján történő gyártásról, készen állnak arra, hogyha ezt megkapják, akkor Magyarországon is állítsanak elő oltóanyagot. A külügyi tárca előrehaladott tárgyalásokat folytat, ha lesz eredménye, be fogják jelenteni - közölte. Megjegyezte, ő bármilyen vakcinával beoltatná magát, amely a három rendes tesztelési fázison keresztülesett.

Arról, hogy miért csak november 9-én döntöttek a járvánnyal összefüggő szigorításokról, azt mondta: a kormány a megfelelő időben megfelelő döntéseket hozott. A kórházban ápoltak számához képest szerinte kétszeres ágykapacitás is megteremthető, de ez az ápolókra és az orvosokra nem igaz. A megfelelő színvonalú ápolás biztosítása érdekében kellett korlátozó intézkedéseket hozni - közölte.

Kifejtette: a kormány álláspontja továbbra is az, hogy az egészségügy állja sarat, és ennek megfelelő intézkedéseket hoztak. Hozzátette: ma is úgy látják, hogy az ágykapacitás, beleértve az intenzív ágyakat is, valamint az orvosok és az ápolók, az egészségügyi rendszer egésze képes lesz kibírni azt a nyomást, amelyet a járvány Magyarországon jelent.

Mint mondta, számtalan olyan ország van, amely ezt a nyomást nem bírta ki és borzalmas képeket láthattak ellátatlan betegekről. Kijelentette: Magyarországon ilyen nem fog előfordulni, az egészségügy felkészítése megtörtént, mindent megtesznek annak érdekében, hogy a lehető legjobb ellátáshoz jusson mindenki, aki kórházba kerül.

A kijárási tilalomra és a hajléktalanellátásra vonatkozó kérdésre jelezte: mindenkinek az az érdeke járványtól függetlenül, hogy november második felétől az utcán senki ne töltse az éjszakát. Mint mondta, jórészt az önkormányzatok feladata, hogy a hajléktalanokról gondoskodjanak, így a szállókon kell megnyitni olyan részeket, ahol tartózkodhatnak azok, akiknek nincsen még két negatív tesztjük. Jelezte: ha ezzel kapcsolatban a szabályozást módosítani kell, akkor a kormány áll rendelkezésre.

A miniszter a lejáró okmányokkal, illetve a kötelező felülvizsgálatokkal kapcsolatban közölte: minden ilyen határidőt meghosszabbítanak.

Megengedők lesznek a másodállásoknál, elfogadják a MOK 8 pontos javaslatát

Kérdezték Hollik Istvánnak, a Fidesz kommunikációs igazgatójának az egészségügyi törvényről tett nyilatkozatáról is, amire a miniszter elmondta: a kommunikációs igazgató levelet juttat el a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnökéhez, amelyben jelzi, hogy a törvénymódosításra vonatkozó megjegyzése pontatlan volt, de amit tartalmilag megfogalmazott, az pontos volt. A törvény felhatalmazást ad a kormánynak, hogy rendeleti formában az összes felmerült kérdést szabályozza. Ugyanakkor, ahogy a törvény meghozatalakor a MOK és az összes ellenzéki párt támogatását magukénak tudhatták, a részletszabályok kialakításakor is támaszkodni kívánnak a MOK-ra és a többi érdekképviseleti szerv véleményére - mondta, majd jelezte: a kirendelési szabályoknál el tudják fogadni a kamara 8 pontos javaslatát, és a másodállásnál is megengedők lesznek. Elmondta: nyitott és megengedő lesz az engedélyezés, azzal, hogy az új jogviszonyban, jelentősen megemelt fizetések mellett, a betegek és a kórházak is joggal várják el, hogy az orvosok a munkaidőt a kórházi gyógyítással töltsék.

Legolvasottabb cikkeink