• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Gulyás Gergely szerint az egészségügy a prioritások között van

Egészségpolitika 2024.08.22 Forrás: MTI
Gulyás Gergely szerint az egészségügy a prioritások között van

Légkondicionálással tíz fokot lehet hűteni a kórházak levegőjén, azaz 36 fokig tudják biztosítani a 25-26 fokos elvárható hőmérsékletet.

A Tisza Párt elnökének a hazai egészségügy állapotáról tett nyilatkozataira Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy reagált: először azt kell megvizsgálni, igazak-e Magyar Péter állításai. Hozzátette, a kórházak szerint nem igazak, írja többek között az MTI, amely a csütörtöki Kormányinfóról ad összefoglalót. Azt látjuk, hogy az egészségügyben dolgozók munkájának lejáratására van egy kísérlet - jelentette ki, elismerve, sok tekintetben szorul javításra a helyzet.

Gulyás Gergely kiemelte: köszönetet kell mondani azoknak, akik ilyen körülmények között helyt álltak az egészségügyben, majd megemlítette, a magyar egészségügy erejét mutatja, hogy a műtétek öt ezreléke maradt el csupán vagy csúszott későbbre a rendkívüli időjárás miatt.

A miniszter megjegyezte: légkondicionálással tíz fokot lehet hűteni a kórházak levegőjén, azaz 36 fokig tudják biztosítani a 25-26 fokos elvárható hőmérsékletet. Mivel rendszeressé válhat az ennél nagyobb hőség, a miniszter szerint protokollt kell kidolgozni az ilyen helyzetekre. Megjegyezte, mediterrán országokban automatikusan átütemezik ilyen helyzetben a halasztható műtéteket.

Szólt arról is: korábban minden klímát felmértek, ahol baj volt, ott biztosítják a forrásokat a javításra, cserére. Megemlítette: mivel ipari eszközökről van szó, így a csere vagy javítás nem oldható meg egyik napról a másikra.

Gulyás Gergely megemlítette, sok olyan hely van, ahol működött a klíma, de üzemelését nem bírta el az elektromos hálózat, a megoldáshoz szükséges hálózatfejlesztés azonban elképesztő mértékű forrást igényelne. Hangsúlyozta, el kell jutni oda, hogy az ápolást szolgáló helyiségek klimatizáltak legyenek.

Felidézte: az elmúlt években a kormány jelentős forrásokat adott a kórházi klímák felújítására és újak beszerelésére, és erre a jövőben is kész. A miniszter öt olyan esetről tud, ahol egyáltalán nem működött a klímaberendezés, emellett voltak olyan helyek, ahol a klimatizálás nem volt hatékony.

A kormányzat prioritásaira vonatkozó kérdésre a miniszter hangsúlyozta, hogy az egészségügy ezek között van. Ennek köszönhetően nőtt az utóbbi években az ápolók és az orvosok száma csakúgy, mint a fizetésük - emlékeztetett.

A kórházak adósságára kitérve emlékeztetett arra, hogy a kormányzat júniusban minden adósságot kifizetett, és havonta az egészségügyi finanszírozás keretében 12,5 milliárd többletet biztosít, így idén a korábbi évekhez hasonlóan jelentős kórházi adósság nem fog kialakulni.

Az orvosi rendelők átvételére kitérve Gulyás Gergely kijelentette, "voltak a kormánynak ilyen tervei", hiszen másfél évtizede a kórházak állami fenntartásban vannak, egységes ügyeleti rendszer alakult ki, a szakrendelőknél viszont hibrid rendszer működik. Közlése szerint ez utóbbi helyzeten a kormány jelenleg nem kíván változtatni.

A miniszter a Mazsihisz Szeretetkórházának felújítását érintően közölte, a kormány korábban mintegy 4,8 milliárd forintot ítélt meg a fejlesztésre, a befejezéshez 2,5 milliárd forint többletforrás szükséges. A kormány ősszel dönt a beruházások következő üteméről, az intézmény jó eséllyel megkapja a hiányzó forrást.

Gulyás Gergely az esetleges kórházbezárásokat és a társadalombiztosítási ellátás hosszú távú fenntarthatóságát firtató kérdésre válaszolva hangsúlyozta: az egészségügy nem üzlet, az államnak meghatározó szerepet kell vállalnia az egészségügyi ellátásban. Ez nem jelenti azt, hogy ne lenne helye a magánellátásnak is, de azt igen, hogy aki a társadalombiztosítási ellátásra jogosult, annak jogosultnak kell lennie az állami ellátásra, a kórházbezárásokat pedig mindig ellenezték és ellenzik.

Fotó: MTI/Soós Lajos