• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Gulyás Gergely: Új módon rendezik a kórházak adósságát

Egészségpolitika 2019.12.19 Forrás: Weborvos Szerző:
Gulyás Gergely: Új módon rendezik a kórházak adósságát

Két csomagban, összesen 79, 4 milliárdot költenek fejlesztésre és az egészségügyben felhalmozódott adósság rendezésére.

A szerdai kormányülésen az Emmi előterjesztésére döntött a kabinet az egészségügyben keletkezett adósságok rendezéséről, erre és némi fejlesztésre összesen 79,4 milliárd forintot irányzott elő - jelentette be Gulyás Gergely miniszter a 151. Kormányinfón. Elmondta azt is, Orbán Viktor betegség miatt nem vett részt a szerdai kormányülésen, azt Varga Mihály vezette.

Ahogy Gulyás Gergely fogalmazott: az állam az adósságokat nem átvállalja, de egységes egészként kezeli, és a Pénzügyminisztérium vagy a PM és az Emmi fog tárgyalni azok kifizetéséről, minden egyes esetben arról is meggyőződve, hogy az adósság előállta indokolt volt-e, a számlák mögött van-e valós teljesítés, és lehet-e a beszállítókkal valamiféle megegyezésre jutni annak érdekében, hogy a tartozások teljes egészében kifizethetők legyenek. Erre a csomagra 42,8 Md-ot szán a kormány.

A másik, az egészségügyi ellátás korszerűsítését szolgáló finanszírozási csomag keretében 34,6 Md-ot biztosít a kormány. Ebből 15,7 Md-dal növeli a járóbeteg-szakellátás finanszírozását úgy, hogy azokat az ellátásokat is 100 százalékban finanszírozzuk, amelyek TVK korlát feletti teljesítményként nem vagy nem egészében számolhatóak el. A fekvőbeteg-ellátásban 17,7 Md-ot biztosítunk szintén a TVK feletti ellátások finanszírozására. 3,15 Md forintot fordítunk arra, hogy a jelenleginél szélesebb körben, elsősorban genetikai hibák kiküszöbölését szolgáló gyógyszerek beszerzésére legyen lehetősége az egészségügyi ellátó központnak - mondta. Hozzátette azt is, ahol szakmailag indokolt volt a TVK korlát átlépése, ott a jövőben módosíthatják az elvégezhető beavatkozások mennyiségét.

Gulyás Gergely elmondta azt is, hogy 13 intézményhez rendel ki pénzügyi felügyelőt a Pénzügyminisztérium, oda, ahol a gazdálkodás helyzetét a legrosszabbnak ítélték. Az a kormány célja, hogy a TVK a jelenlegitől eltérő meghatározásával, ha kell, pénzügyi felügyelők kirendelésével a hasonló helyzetek előálltát megelőzze. Gulyás Gergely hozzátette, lehet, hogy ez plusz forrásokat igényel, de azt,, hogy évről évre hasonló helyzetek állnak elő a kormány megelégelte.

Az ATV kérdésére, lehet-e az átvilágításnak következménye kórházigazgatók felmentése, Gulyás Gergely úgy válaszolt: következménye lehet, amennyiben a vizsgálat súlyos gazdálkodási hibát tár fel az adott kórháznál.

Az adósságállomány megállapításánál a november végi adatokat vették figyelembe, a kifizetésnél a lejárt határidejű számlákat veszik előre – idézte a minisztert a Medicalonline. A szerkezeti reformokat illetően annyit árult el, hogy ágyakat megszüntetni nem akarnak, legfeljebb az aktív és rehabilitációs ágyak átcsoportosítása kerülhet szóba. Ellátási alapcsomag bevezetését nem tervezik, a biztosítotti ellátotti körön nem kívánnak változtatni.

Elképzelhető, hogy az orvosbérek emeléséről még idén döntés születik, ha ez mégsem valósulna meg, január elején visszamenőleges hatállyal is dönthet erről a kormány – mondta Gulyás Gergely a lap szerint.

Megdöbbent az adósságrendezésen az Orvostechnikai Szövetség

Legolvasottabb cikkeink