• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Gyakorolhatják az ÁSZ-ellenőrzéseket a kíváncsiak

Egészségpolitika Forrás: Weborvos

A mai naptól érhetőek el a belső kontrollrendszer fejlesztését támogató megújított öntesztek.

Folyamatosan aktualizálja önteszt-rendszerét az Állami Számvevőszék. A központi alrendszer intézményei, valamint a települési önkormányzatok számára a mai naptól érhetőek el a belső kontrollrendszer fejlesztését támogató megújított öntesztek az ÁSZ honlapján. Kitöltésükkel az érintett szervezetek pontos képet kaphatnak saját működésük szabályozottságáról, belső kontrollrendszerük állapotáról, illetve elősegíthető ezek javítása is - tudatta a szervezet közleményben.

Az ÁSZ küldetése szerinti alapértéke, hogy támogassa az integritás alapú, átlátható és elszámoltatható közpénzfelhasználást. Az elmúlt évek ellenőrzési tapasztalatai arra világítottak rá, hogy a szabálytalanságok jelentős részben a szabályszerű gazdálkodást megalapozó, és a korrupciós kockázatokat mérséklő belső kontrollrendszer kialakításában és működtetésében meglévő hiányosságokra vezethetők vissza.

Éppen ezért az ÁSZ az ellenőrzései során kiemelten fókuszál erre a területre, megállapításaival, javaslataival hozzájárul az ellenőrzöttek belső kontrollrendszerének fejlesztéséhez. Emellett az ÁSZ 2014 novemberében elindította öntesztjeit, amelyek mostanra önkormányzatok, nemzetiségi önkormányzatok, egyházi intézmények, központi költségvetési szervek szabályszerű működését, 2016 márciusától pedig már az európai uniós források felhasználásához kapcsolódó követelmények érvényesítését is támogatják. Az öntesztek kidolgozásával és közreadásával az ÁSZ célja, hogy ellenőrzési tapasztalatait hasznosítva támogassa a közpénzt felhasználó szervezetek szabályszerű működését.

A különféle önteszteket eddig összesen több mint 5400 alkalommal töltötték le az ÁSZ honlapjáról, ennek mintegy fele a települési és nemzetiségi önkormányzati öntesztekhez kötődött.

A hasznosulás érdekében az ÁSZ a bővülő ellenőrzési tapasztalatai alapján folyamatosan fejleszti, és a szabályozási környezet változásához igazodva aktualizálja az önteszteket. A mai napon tette elérhetővé a települési önkormányzatok és a központi költségvetési intézmények megújított öntesztjét, amivel mintegy 3200 települési önkormányzat és mintegy 700 központi költségvetési intézmény – például kórházak, szociális, oktatási és kulturális intézmények – szabályszerű működéséhez, gazdálkodásához járul hozzá.

Az öntesztek kitöltése önkéntes, azt az Állami Számvevőszékhez megküldeni nem kell. Az ÁSZ öntesztjei segítségével nem csak a már ellenőrzöttek mérhetik fel saját helyzetüket, hanem a még nem ellenőrzött szervezetek számára is lehetőség adódik a „jó gyakorlatok" átvételére, a működés szabályozottságának és szabályszerűségének javítására. A megújított öntesztek a www.asz.hu/ontesztek oldalról tölthetők le - írták.