• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

18 onkológiai terápia szabad utat kap

Lapszemle Forrás: 168 Óra

Nem alakítják át az eddigi rendszert, amit utál az orvos, a finanszírozó, de leginkább a beteg.

Hamarosan javul a helyzet: novembertől tizennyolcféle onkológiai gyógyszer automatikusan jár majd a rászorulóknak, igaz, a várólistán szereplő harminckétféle egyéb terápia továbbra is csak külön méltányossággal lesz hozzáférhető - írta a 168 Óra.hu.

Ez utóbbi egy hosszas és bonyolult eljárás, amit a beteg csak akkor kezdeményezhet, ha a kezelése során az OEP-támogatást élvező gyógyszer már nagy valószínűséggel nem eléggé hatásos, illetve olyan stádiumba került a páciens, hogy állapotának javulását, szinten tartását csak új típusú, speciális készítményekkel lehet elérni. Ezt vagy megkapja, vagy nem. Valójában senki sem tudja, még a legszakavatottabb orvosok sem, hogy mi alapján születik meg a döntés. Az elutasítás sok esetben „halálos ítélet", hiszen a betegek számára ilyenkor már nincs több lehetőség, elfogyott az orvosi eszköztár az élet meghosszabbítására.

– Teljességgel átláthatatlan és követhetetlen ez az egyedi elbírálási mód – mondja a Gyógyulj Velünk Egyesület elnöke, a vastagbélrákon ugyancsak átesett Lakos István. – Gondoljanak csak bele: kérvényezni kell az utolsó lehetőséget az életben maradásra. Már az is rendkívül megalázó, hogy egyáltalán be kell adni egy ilyen kérelmet. A biztosítónál pedig csak telik-múlik az idő, mire közlik, elfogadják-e a kérelmet, vagy sem, esetleg hiánypótlást kérnek. Ez utóbbi igen gyakori, ami éppen azt rabolja el a rákbetegtől, aminek híján van: az időt. Számos beteg bolyong a kérelmek elbírálásának bürokratikus útvesztőjében, egy részük sosem kapja meg az életfontosságú kezelést.

Lakos István elmondta, ma négyféleképpen férhetnek hozzá a betegek az új készítményekhez. A legszerencsésebb eset, ha valakinek olyan gyógyszerre van szüksége, amit az OEP befogadott és finanszíroz. Csakhogy ötven olyan terápia szerepel a várólistán, amelyet Európában már évek óta használnak. Emiatt két szempontból is hátrányosabb helyzetbe kerül a beteg: nem kapja meg a hatékony terápiát, ellenben egy ártalmasabb és hatástalanabb kezelésben részesül. Az érintettek elvileg kifizethetnék a terápiát saját zsebből is, de ez nem tűnik járható útnak, tekintettel arra, hogy havi szinten is milliós költségekről van szó. Korszerű kezeléshez jutni egyébként klinikai vizsgálat keretében is lehet, ám teljesen kiszámíthatatlan, kik kerülhetnek be egy ilyen programba, ráadásul csak egy maroknyi csoportot érinthet – sorolja a betegszervezeti vezető. Szerinte olyan finanszírozási szisztémára van szükség, amely nem tesz különbséget beteg és beteg között, hanem biztosítja, hogy ha a kezelőorvos egy terápiát indokoltnak és hasznosnak tart, akkor azt a beteg mindenképpen megkaphassa.

Bodoky György, a fővárosi Szent László Kórház onkológiai osztályának vezetője, a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság tiszteletbeli elnöke szerint az egyedi méltányossági eljárás egy daganatos beteg esetében jelentős időveszteséget okoz, ráadásul növeli a költségeket, mert egy-egy esetre vetítve jóval drágább a gyógyszer beszerzése, mintha a gyártótól egy komplex megállapodás keretében vásárolná meg az egészségbiztosító. A professzor évek óta harcol ez ellen a gyakorlat ellen... A teljes cikk

Legolvasottabb cikkeink