• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Gyógyszertári helyettesítés – az államtitkárság álláspontja

Egészségpolitika 2023.06.20 Forrás: HGYSZ - Weborvos
Gyógyszertári helyettesítés – az államtitkárság álláspontja

Jogértelmezést kért és kapott a HGYSZ az egészségügyi tevékenység végzéséről szóló törvénymódosításról.

Az egészségügyi salátatörvény módosította az egészségügyi tevékenység végzésének egyes kérdéseiről szóló törvényt, azonban a változások értelmezésével kapcsolatban nincsen konszenzus a gyógyszerellátásban dolgozó szakszemélyzet, valamint további ágazati szereplők körében, ami problémát okozhat a szektor megfelelő működésében. Ennek feloldása érdekében a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége azzal a kéréssel fordult az egészségügyi államtitkársághoz, hogy adjon tájékoztatást álláspontját illetően.

Bidló Judit helyettes államtitkár a következőt válaszolta a kérdésekre:

„Az egészségügyi tevékenység végzésének egyes kérdéseiről szóló 2003. évi LXXXIV. törvény (Eütev.) 2.§ (4) bekezdése szerint „Nem terjed ki e törvény II. és III. fejezetének hatálya – a 15/B. § kivételével – a törvény alapján közforgalmú gyógyszertárat személyi jog alapján működtető gyógyszerészekre, a közforgalmú gyógyszertárban foglalkoztatott munkavállalókra és az igazságügyi orvos szakértőkre.”

Az Eütev. 2023. évi XIX. törvény 48.§-ával módosított 8.§(4) bekezdése az Eütev. III. fejezetének részeként került megállapításra, így természetesen irányadó rá a 2.§ (4) bekezdésének a törvény hatályát meghatározó fenti rendelkezése. Függetlenül attól a módosító törvény indoklásában is kifejtett általános céltól, hogy a szabadfoglalkozásúként és egyéni egészségügyi vállalkozóként történő foglalkoztatás – mint elkülönülő, önálló egészségügyi tevékenységvégzési jogcím – fogalmi szétválasztása következetesen egyértelművé váljon. Az Eütev. 7.§ (2) bekezdésének e) pontja az egészségügyi tevékenységre jogosító jogviszonyok, tevékenységi formák körében önállóan említi a munkaviszony keretében történő foglalkoztatást. A most módosuló, a 8.§ (4) bekezdését érintő rendelkezés azonban szűkítő jelleggel nem utal erre a jogviszony típusra. Sőt az Eütev. normaszövegében később bevezetett „alkalmazott egészségügyi dolgozó” fogalmával sem köti össze a normaszöveg egésze.

Így e rendelkezés alkalmazásában nem állapítható meg, hogy szabadfoglalkozás keretében az ügyeleti ellátásban alkalmazott egyéni vállalkozó gyógyszerészre a 2.§ (4) bekezdésének hatályt kizáró rendelkezése ne vonatkozna. Kifejezett szűkítő, és az Eütev.-ben pontosan definiált fogalom alkalmazásának hiányában így egyetértünk azzal a jogértelmezéssel, mely a „munkavállaló” fogalmába a szabadfoglalkozásúként foglalkoztatott egyéni vállalkozót is beleérti".

Kapcsolódó hírek