• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Véget ér az OKFŐ szlovák- magyar egészségügyi projektje

Hírek 2023.06.20 Forrás: OKFŐ - Weborvos
Véget ér az OKFŐ szlovák- magyar egészségügyi projektje

A projekt révén lehetővé válik a szív- és érrendszeri, és az agyi érrendszeri betegségek előfordulásának csökkentése és megelőzése.

Végéhez ér az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) „Szlovák- magyar határon átívelő együttműködés az egészségügyben Balassagyarmat és Nagykürtös kórházai között” címet viselő Interreg projektje - áll a főigazgatóság keddi közleményében.

Mint írják: az InterReg programok, ezen belül is a határmenti projektek, az uniós kohéziós politika hosszú múltra visszatekintő eszközeként a határokon átnyúló területi együttműködés támogatását célozzák, hogy segítsék a szomszédos határmenti régiókban közösen meghatározott kihívások sikeres kezelését. Ennek megfelelően az egészségügy területén az InterReg támogatások ösztönzik a határmenti egészségügyi intézmények közötti közös hálózatok és projektek létrehozását és a helyi lakosság egészségügyi ellátásának minőségi fejlesztését.

A Interreg V A Szlovákia-Magyarország Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, az Európai Unió és Magyar Állam társfinanszírozásával megvalósuló „Szlovák- magyar határon átívelő együttműködés az egészségügyben Balassagyarmat és Nagykürtös kórházai között”  is egy ilyen projekt, amely a határ két oldalán izoláltan rendelkezésre álló radiológiai és neurológiai kapacitások optimalizálására törekedett. 

A két kórház közötti közös konzultációs mechanizmus kialakítása révén a jövőben lehetővé válik a szív- és érrendszeri, és az agyi érrendszeri betegségek előfordulásának csökkentése és megelőzése, valamint gyorsabbá válik az akut ellátásra szoruló betegek kezelése a határtérségben. A projekt keretében beszerzett orvostechnikai eszközök pedig nemcsak növelik majd a kórházi kapacitást, de egyben elősegítik a gyorsabb diagnosztizálást és csökkentik a betegellátásban az átadási/betegforgalmi időt.

Az OKFŐ, mint vezető partner szervezésében 2023. június 6-án közel 50 fő részvételével az Uzsoki Utcai Kórház konferencia termében került sor a projekt zárókonferenciájára.  A projektben érintett két kórházon kívül számos budapesti és vármegyei kórház munkatársai is megtisztelték részvételükkel a zárórendezvényt.

Az eseményt dr. Ficzere Andrea, az Uzsoki Utcai Kórház főigazgatója és egyben a Magyar Kórházszövetség elnökhelyettese nyitotta meg. Köszöntőjében kiemelte a telemedicina és a digitális technológiák szerepének térhódítását és fontosságát a magyar egészségügyben és sikeres projektzárást kívánt a projekt közreműködőinek.

Srágli Attila, az OKFŐ Pályázati és Projektkoordinációs Igazgatóságának vezetője köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a projektből fakadó radiológiai és neurológiai tapasztalatok és az intézményi kooperáció révén egy olyan tudásmegosztás alakul ki a kórházakon belül és határokon átnyúlóan egyaránt, amely javítani fogja a határtérségben élő betegek számára nyújtott prevenciós és a lehető legrövidebb időn belüli akut ellátáshoz történő hozzáférést. Egyúttal köszönetét fejezte ki Nagykürtösi és a Balassagyarmati kórházak vezetőinek és munkatársainak, hogy a Covid 19 járvány és számos egyéb nehézség ellenére is kitartottak és eljutottak a projekt eredményes befejezéséig.

Kapcsolódó hírek