• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • 10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

   10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

„Ha tűz van a faluban, mindenki megy oltani”

Egészségpolitika 2021.03.11 Forrás: Weborvos Szerző:
„Ha tűz van a faluban, mindenki megy oltani”

„Azt szeretném, ha a kormány békejobbot nyújtana annak az ötezer egészségügyi dolgozónak is, akik most kiestek a rendszerből."

Még nem kereste meg a kórházi főigazgatóság, de a Swiss Clinic Egészségközpont ügyvezetője, dr. Kirschner András természetesnek tartja, hogy „háborús időkben” mindenkinek készen kell állnia. 

- Valószínűleg minket is érinteni fog a bejelentés, miszerint az egyre súlyosbodó járvány miatt, a magánegészségügy kapacitásait is bevonhatják az ellátásba. Tőlünk valószínűleg nem infrastruktúrát, hanem orvosokat és ápolókat kérnek majd kölcsön, hiszen nincs fekvőbeteg-ellátásunk. De az is lehet, hogy az állami ellátásból most kiszoruló járóbeteg-ellátást irányítják át hozzánk.

Hogy érinti, hogy tulajdonképpen nem kérik, hanem utasítják önöket az együttműködésre?

- Tudomásul kell venni, vészhelyzetben a védekezés irányítói bármilyen tartalékhoz hozzányúlhatnak, hogy a legjobb tudásuk szerint használják fel azokat. Nyilvánvaló, hogy ilyenkor kötelessége mindenkinek segíteni. Olyan ez, mint amikor tűz üt ki a faluban. Ilyenkor nem gondolkodik az ember, hogy jóban volt-e a szomszédjával vagy sem, rokon-e vagy nem, mindenki megragadja a lajtosvödröt és megy oltani. Én csak azt szeretném, ha a kormány békejobbot nyújtana annak az ötezer egészségügyi dolgozónak is, akik a jogviszony rendelet miatt most kiestek a rendszerből. Jó lenne, ha azt mondanák nekik, itt a vészhelyzet, maradjatok, ne menjetek el!

Feltételezhető, hogy azok, akik nem fogadták el az új jogviszonyt, a magánegészségügybe mentek át. Önöknél is sokan jelentkeztek?

-  Érdekes, de nem. Körülbelül ugyanannyi kolléga, kb. 5 fő döntött úgy, hogy ha nem dolgozhat másodállásban, akkor az állami egészségügyet választja, mint ahány új munkatársat vettünk át a közellátástól. Persze nem biztos, hogy ez így is marad. Van egy gyanúm, hogy az ötezer alá nem író közül többen most inkább egy ideig otthon maradnak, pihennek, nem akarnak cseberből vederbe esni. Hiszen az utóbbi egy év minden egészségügyi dolgozót kizsigerelt. Szerintem, viszont úgy egy hónap múlva jelentkezni fognak a magánegészségügyi szolgáltatóknál.

Legolvasottabb cikkeink