• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Hans Klugét lenyűgözték a Korányi Intézetben tapasztaltak

Egészségpolitika 2021.04.22 Forrás: MTI-OS
Hans Klugét lenyűgözték a Korányi Intézetben tapasztaltak

A WHO európai igazgatója a magyar egészségügyben dolgozóknak mondott köszönetet a Korányi Intézetben.

Dr. Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet Európai Regionális Irodájának igazgatója kétnapos hivatalos látogatást tesz Magyarországon, hogy magasrangú állami és kormányzati tisztségviselőkkel és kulcsfontosságú egészségügyi dolgozókkal találkozzon. Látogatása során Dr. Ledia Lazerival, a WHO magyarországi irodájának vezetőjével ma meglátogatta a hazai COVID-19 elleni küzdelem egyik frontvonalába tartozó egészségügyi központot, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetet. A WHO tisztségviselőit az Emberi Erőforrások Minisztériuma részéről Prof. Dr. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár, az OKPI képviseletében pedig Dr. Bogos Krisztina főigazgató főorvos fogadták.

Hans Kluge, miután az intézet többi szakemberével is találkozott, megköszönte az egészségügyi dolgozók heroikus munkáját. Mint mondta: "Magam is orvos lévén, nagy érdeklődéssel vártam a látogatást a Korányi Intézetben, különösen azért is, mert a pályám kezdete óta dolgozom a tuberkolózis megszüntetéséért világszerte. Lenyűgözött mindaz, amit itt tapasztaltam. Az OKPI a tuberkulózis elleni harc magyarországi éllovasaként döntő szerepet játszott a WHO új modelljeinek kísérleteiben. A TBC visszaszorításában elért eredményeiket, azt a tudást és tapasztalatot most, a koronavírus legyőzésében is sikeresen tudták alkalmazni." Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet már a SARS-CoV-2 járvány legelejétől, 2020 márciusától zászlóshajója a koronavírus elleni küzdelemnek. Prof. Dr. Horváth Ildikó az eseményen méltatta a magyar egészségügyben dolgozók kitartó és önzetlen munkáját, és megköszönte helytállásukat. Mint fogalmazott: ők azok, akik minden egyes élet minden egyes percéért úgy küzdenek, hogy a rájuk bízott betegek minél jobb életminőséggel térhessenek vissza egészséges embertársaikhoz.

Dr. Bogos Krisztina főigazgató főorvos az intézet bemutatásakor kiemelte, hogy intézetük kellő tapasztalatot szerzett a koronavírus okozta megbetegedések kezelésében, így az OKPI módszertani ajánlásai alapvető jelentőségűek a Covid elleni küzdelemben. A kritikus állapotú, intenzív légzési ellátást igénylő betegeknél elsőként alkalmazták az extracorporalis membránoxigenizációs (ECMO) kezelést. Az országban elsőként publikálták a koronavírus okozta többszervi érintettség miatti rehabilitáció módszertanát, amely tartalmazza a betegség követés-, és gondozás protokollját. A járvány leküzdésének egyik legfontosabb eszköze a vakcináció. Az OKPI az elsők között alakította ki oltópontjaikat, amelyek folyamatosan működnek. Miután az intézet a dohányzásról való leszokás országos központja is, a WHO javaslatot tett az intézetnek egy, a civilizációs betegségek megelőzésére és ellenőrzésére szolgáló közösségi alapú beavatkozásokra vonatkozó projektre. Ez lett az alapja a kormány által finanszírozott "Három generáció az egészségért" programnak, amely az önkormányzatokkal, iskolákkal, szociális szolgáltatásokkal együttműködve promóciós és megelőzési tevékenységekből áll. Néhány héttel ezelőtt a Budakörnyéki Egészségprogram nemzetközi elismerésben részesült.

A WHO küldöttsége a látogatás végén megtekintette az intézményben kialakított oltópontot.

Dr. Hans Kluge kétnapos látogatása első napján a WHO Európai Regionális Irodájának szervezésében videókonferencián vett részt Horvátország, Szlovénia, Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Magyarország vezetőinek részvételével.

Legolvasottabb cikkeink