• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Magyar egyetemek a világ legjobbjai között

Hírek 2021.04.21 Forrás: Weborvos
Magyar egyetemek a világ legjobbjai között

A világ 100 legjobb egyeteme közé került a Semmelweis és a Debreceni Egyetem a THE Egészség és jóllét kategóriájában.

Times Higher Education (THE) 2021-es University Impact rangsorában 1115 felsőoktatási intézmény közül több magyar egyetem is jól szerepelt. A világ 10 legjobb egyeteme közé került például a Semmelweis Egyetem (SE) az Egészség és jóllét (Good Health and Wellbeing) kategóriában, de a ugyanebben a rangsorban a Debreceni Egyetem is a 87. helyet szerezte meg.

A THE University Impact Rankings az ENSZ fenntartható fejlődési céljai alapján, társadalmi és gazdasági hatásukat figyelembe véve rangsorolja a világ felsőoktatási intézményeit.

Ahogy az SE közleményében írja: A THE legfrissebb világrangsorának Egészség és jóllét (Good Health and Wellbeing) területén a Semmelweis Egyetem a 10. helyet szerezte meg, ezzel 45 helyet lépett előre. Ebben a kategóriában három további magyar intézmény szerepel: a Debreceni Egyetemet a 87., a Pécsi Tudományegyetemet a 101-200., a Szegedi Tudományegyetem pedig a 301-400. helyen rangsorolják. Az összesített eredmények alapján a Semmelweis továbbra is a 400-600. hely között szerepel.

A THE University Impact Rangings az ENSZ ún. Fenntartható Fejlődési Céljait veszi alapul. Összesen 17 ilyen célt nevezett meg az ENSZ 2015-ben, ezek egyike az Egészség és jóllét, de a Semmelweis Egyetem még másik öt területen mérettette meg magát: Ipar, innováció és infrastruktúra (Industry, Innovation and Infrastructure) területén a 201-300. helyen; a Felelős fogyasztás és termelés (Responsible Consumption and Production) listáján a 301-400. helyen; a Nemek közötti egyenlőség (Gender Equality) terén a 401-600. helyen; Klímaváltozás (Climate Action) terén 401+ helyen; a Partnerség a célok tekintetében (Partnerships for the Goals) nevű, a rangsorban kötelezőnek számító listán pedig a 801-1000. helyen végzett a Semmelweis Egyetem.

A THE Impact rangsora 2019-ben jelent meg először, akkor 76 ország több mint 450 egyeteme szerepelt rajta. Az elmúlt években azonban jelentősen bővült a rangsorban induló intézmények köre, 2020-ban már 768-ra, idén pedig már 1115-re emelkedett a résztvevő felsőoktatási intézmények száma. Az összesített rangsort tekintve az első 600-ba a Semmelweis Egyetemen kívül három másik hazai intézmény került be: a Pécsi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem.

-------------------------------------------

A Debreceni Egyetem is külön közleményben emelte ki elért teljesítményét. Mint írták: Az Egészség és jóllét, valamint az Élet a víz alatt kategóriában is a legjobb 100 közé került, míg legjobb magyar intézményként a 101-200. helyen áll a Debreceni Egyetem a Minőségi oktatás kategóriában a THE legújabb, Impact Ranking listáján.

A Debreceni Egyetemet a 17 közül 4 kategóriában vizsgálták, s valamennyiben a legjobbak között kapott helyet. Az Egészség és jóllét (Good Health and Wellbeing) területen 871 egyetem közül a 87. helyet érte el, míg az Élet a víz alatt (Life Below Water) kategóriában 379 intézmény közül a 100. lett.   

Az intézmény legjobb magyar egyetemként tartani tudta a 101-200. helyet a Minőségi oktatás (Quality Education) kategóriában, annak ellenére, hogy az elmúlt évhez képest közel 300 egyetemmel, 966-ra nőtt a rangsorolt intézmények száma. Az Együttműködés a célokért (Partnership for Goals) kategóriákban a DE a 201-300. helyet szerezte meg az összes, 1154 egyetem között.  

A nemzetközi rangsor készítői az Egészség és jóllét témában figyelembe vették az egészségügyi képzésben részt vevő hallgatók számát, arányát a teljes hallgatói létszámhoz viszonyítva, az egészségügyi kutatásokat, ipari együttműködéseket, valamint az egészséges életmódhoz kapcsolódó infrastruktúrát: az egyetemi sportpályákat és -létesítményeket (egyetemi sportkomplexum, DESOK, SET-központ, Unifit).

A Minőségi oktatás témakörben többek között a gyermekkori oktatáshoz és az élethosszig tartó tanuláshoz kapcsolódó kutatásokat, a tanárképzésben diplomát szerzők, valamint a hallgatók között az első generációs értelmiségiek arányát vizsgálták.

Az Élet a víz alatt kategóriában a témához kacsolódó kutatások, a vízi ökoszisztémákhoz fűződő oktatási és tudományos tevékenység, a vízre veszélyes hulladék ártalmatlanítása, valamint a helyi vízi ökoszisztémák fenntartása is szerepet játszott a pontszám kialakításánál, míg az Együttműködés a célokért kategóriában az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljaihoz kapcsolódó oktatási, kutatási és társadalmi szerepvállalási tevékenységet vizsgálták.  

  

Hazai intézmények közül a Debreceni Egyetem mellett az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Szent István Egyetem került fel a THE legfrissebb rangsorára.  

Legolvasottabb cikkeink