• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Határon túl is gyógyították a magyar betegeket

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Daganatos betegek izotópkezelése, speciális gerincműtét, gyermektranszplantációk zajlottak.

Az uniós rendeletek és a határon átnyúló ellátás keretében történő engedélyezési eljárások során az OEP a kérelmek túlnyomó többségében meg tudta szervezni a beteg magyarországi ellátását, a fennmaradó esetek jelentős része méltányossági eljárás keretében történt, tájékoztatta lapunkat az Országos Egészségbiztosítási Pénztár.

A tervezett külföldi gyógykezeléseket, vizsgálatokat az alábbiakban engedélyezte és finanszírozta leggyakrabban az OEP 2014-ben: genetikai vizsgálat, illetve egyéb diagnosztikai vizsgálat, jellemzően Németországban és Hollandiában; daganatos betegségek izotópkezelése Svájcban, protonterápia Németországban, illetve hadronterápia Olaszországban; speciális gerincműtét Svájcban. Gyermekek esetében tüdőtranszplantációt, élődonoros májátültetést végeztek külföldön.

A külföldi gyógykezelések számára vonatkozóan az OEP-től megtudtuk, hogy 2014-ben 592 esetben engedélyezték méltányosságból magyar biztosítottak külföldi gyógykezelését, 3 alkalommal az uniós rendeletek alapján és 1 alkalommal került sor ellátás igénybe vételére határon átnyúló ellátás keretében. 2015 első félévében méltányosságból 337 külföldi gyógykezelést engedélyezett az OEP, az uniós rendeletek alapján 2-t, határon átnyúló ellátás engedélyezésére még került sor.


Az uniós irányelveknek megfelelően az Unió polgárai is igénybe vehetnek tervezett ellátásokat hazánkban, ha biztosítójuk előzetesen nyilatkozik a kötelezettségvállalásról – ekkor az érintett tagállamok biztosítói számolják el az ellátás költségeit. Az ellátás költségének meghatározása mindig az igénybevétel helye szerinti tagállam – jelen esetben Magyarország – jogszabályaiban meghatározottak szerint alakul az OEP tájékoztatása szerint. Amennyiben az ellátást határon átnyúló ellátás keretében veszik igénybe, alapvetően a magyarországi belföldi költségmértéknek megfelelő díjat kell fizetniük.


Az Európai Unióból Magyarországra 231 beteg érkezett 2014-ben, 2015. első félévében pedig 55 beteg vett igénybe tervezett ellátást az uniós rendeletek alapján. 2014-ben 2667 beteg, 2015-ben pedig 1542 beteg részesült határon átnyúló egészségügyi ellátásban.


Mint ismeretes, 2013 októberében a határon átnyúló egészségügyi ellátásra vonatkozó betegjogok érvényesítéséről szóló 2011/24/EU irányelv átültetése miatt jelentősen módosultak a tervezett külföldi gyógykezelések igénybevételének és engedélyezésének szabályai. Az ezt taglaló kormányrendelet szerint méltányosságból, az uniós rendeletek alapján vagy a határon átnyúló ellátás keretében lehet ellátást igénybe venni.


A méltányossági eljárás a Magyarországon a társadalombiztosításba nem befogadott ellátások esetén, az uniós rendeletek alapján történő igénybevétel és a határon átnyúló ellátás keretében történő igénybe vétel esetén pedig azokban az estekben indítható, ha a kérelmezett kezelés Magyarországon a társadalombiztosításba befogadott, de orvosilag indokolt időn belül nem végezhető el a közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatónál.

Az utóbbi két igénybevételi mód között lényeges különbség, hogy míg az uniós rendetek alapján történő igénybe vétel esetén az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) a külföldi, az igénybevétel helye szerinti költségmértéket finanszírozza és rendszerint az ellátás fedezetét előzetes kötelezettségvállalással biztosítja, addig a határon átnyúló ellátás esetén a betegnek a külföldi ellátás összegét meg kell előlegezni és utólag kérheti az OEP-től a magyarországi belföldi költségmérték megtérítését.