• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

  • Melanoma: Nem csak nyáron kell figyelni

   Melanoma: Nem csak nyáron kell figyelni

  • Öt fontos tudnivaló a most aktuális anyajegyszűrésről

   Öt fontos tudnivaló a most aktuális anyajegyszűrésről

 • egynapos sebészet
  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

  • Jó ütemben halad az egynapos sebészetek fejlesztése

   Jó ütemben halad az egynapos sebészetek fejlesztése

Hatórás rendelés házhoz járás helyett?

Egészségpolitika 2018.05.25 Forrás: Weborvos Szerző:
Hatórás rendelés házhoz járás helyett?

A házi gyermekorvosi szervezet szerint ez is megoldás lehetne a díjfizetés bevezetése mellett.

Ha nincs orvosszakmai indoka a házi gyermekorvos házhoz hívásának, akkor az kényelmi szolgáltatásnak minősül, s azért megszabott díjtételt kellene fizetnie a szolgáltatást igénybevevőnek az orvos által kiállított számla ellenében, szögezte le egy mai sajtóbeszélgetésen Póta György. A Házi Gyermekorvosok Egyesülete (HGYE) elnöke azt is elmondta, hogy teljes mértékben egyetértenek és támogatják a Háziorvosok Online Szervezete témával kapcsolatos állásfoglalását, amely sürgeti a jogszabályi háttér rendezését és a kiszállási díj bevezetését. Mint mondta, a házhoz hívások mindössze egy százaléka a valóban indokolt eset, a többit vagy a sürgősségi osztályon, ügyeletben, vagy pedig a házi gyermekorvos rendelési idejében lehet/kellene ellátni. Mégis sok szülő úgy érzi, hogy a tb fizetése ellenében jár a kényelmi szolgáltatás gyermeke számára, osztotta meg tapasztalatait Póta György, aki szerint meg kell maradni annál az elvnél, miszerint a beteget kell az ellátóhelyre vinni.

Felvetette azt is, hogy ha a házi gyermekorvosok nem járnak ki házhoz, akkor hosszabb rendelési időben, akár napi hat órában fogadhatnák a kisbetegeiket. Csak közbevetésként: az alapellátásban dolgozó orvosok rendelkezésre állási ideje nyolc óra, ami azt jelenti, hogy ezen időtartam alatt elérhetőnek kell lenniük betegeik számára.  A HGYE elnöke hozzátette, hogy az általa felvetett hosszabb rendelési idő kivitelezhetőségének sok helyen infrastrukturális akadályai vannak (mert például egy rendelőben két orvos váltja egymást), és hát számít a szakmabeliek ellenállására is, ám úgy vélte, a kijárás megszüntetése miatt kiesett időt így tudnák kompenzálni, hasznosítani. Példaként hozta fel a német gyakorlatot: a házhoz járást nem ismerik az orvosok, jó, ha havonta van egy-egy esetük, ám kilenctől tizenkilenc óráig rendelnek kétórás ebédszünettel, persze nyilván jóval magasabb fizetésért. A magyar házi gyermekorvosok számos, leginkább a járóellátásba kerülő esetet el tudnának látni saját rendelőjükben a megfelelő jogi és finanszírozási keretek megteremtésével, tette hozzá azzal, hogy ezzel a lépéssel jelentősen rövidíthetőek lennének a mostani négy-hat hetes várakozási idők is.

Egyelőre nem kértek tőlük javaslatokat a gyermek alapellátás rendezésére, de bármikor készen állnak átadni javaslataikat, amit tapasztalataik szerint érdekes módon csak akkor vesz figyelembe az ágazatvezetés, ha ez ügyben kéréssel fordul a szakmához.

Reményteljesen sokat várnak Nagy Anikótól, aki gyermekorvos, s a Heim Pál Gyermekkórház főigazgatói székét hagyta ott az egészségügyért felelős államtitkári székért. Bíznak a gyermekellátás, a gyermeksürgősségi ellátás jobb megszervezésében, s abban, hogy sikerül valamelyest felfrissíteni a házi gyermekorvosi kart, amely erősen idősödik. Az 1429 gyógyítóból 216-an 70-80 év közöttiek, tizenhárman pedig már 80 év fölött járnak. Ha valóban ösztönözni szeretné a kormányzat gyermekvállalásra a nőket, akkor ezzel az egészségügyi ellátásnak is lépést kell tartania, jegyezte meg az elnök.

Az alapellátásban dolgozó orvosoknak alacsony a presztízse, nem vonzó a terület a fiatalok számára, bizonyítja, hogy a két éve negyven fővel megnövelt rezidensi keretszámot (most kilencven) nem tudják feltölteni. Nincs, aki leváltsa az idősebbeket, akik abban reménykednek, hogy előbb-utóbb el tudják adni a praxisukat, ám van, hogy bedobják a törölközőt, inkább visszaadják az önkormányzatnak. (A helyhatóságok viszont hamar felszámolják ezeket.) Abszolút túlkínálat van eladó praxisból, nagyon kurrens helyen lehet jó esetben 3-4 millióért eladni szerencsés esetben, pedig el kell ismerni Póta György szerint, hogy a kormányzat sok segítséget, jelentős anyagi támogatást ad a vásárláshoz.

Néhány szóval bemutatta az év házi gyermekorvosi praxisát, amelyet Altsach Rita vezet: a fiatal doktornő nulláról indította a praxisát egy Pest megyei háromezres lélekszámú településen, Újszilváson. Beszélt az egyre népszerűbb, Kávészünet konferenciájukról, amelyre általában túljelentkezés van, s a továbbképzés egyben kiváló közösségépítő esemény is.

Legolvasottabb cikkeink