• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

  • Országszerte fejlesztik az egynapos sebészeti részlegeket

   Országszerte fejlesztik az egynapos sebészeti részlegeket

Havidíj és jövedelemarányos járulék

Egészségpolitika Forrás: HVG Online

Bokros Lajos attól tart, hogy a kormányzópártok elszalasztják a biztosítási reform bevezetésének még vállalható idejét.

Bokros Lajos a Közép-európai Egyetem (CEU) vezérigazgatója, volt pénzügyminiszter szerint komoly válaszút elé érkeztünk a biztosítási rendszer kialakításával. Ha sikerül elérni, hogy területi kötöttségektől mentes, magántulajdonban lévő, kötelező egészségbiztosítási pénztárak jöjjenek létre, akkor jelentős történelmi lépést tehetünk előre. Ellenkező esetben nem lesz érdemi előrehaladás és fennáll a veszélye, hogy visszatérünk a változások előtti helyzetbe, ami viszont már a magyar gazdaságra is nagyon komoly terhet róna, írja a HVG Online.

A Horn-kormány volt pénzügyminisztere szerint - aki álláspontját a hatodik pénzügyi konferencián fejtette ki - az érdemi reformoknál nem lehet megkerülni a magántulajdonban lévő, kötelező egészségbiztosítási pénztárak megalapítását. Véleménye szerint több valódi biztosítóra volna szükség, mert csak ez a rendszer tudná kikényszeríteni a versenyt és a szolgáltatások minőségének emelését.

A CEU vezérigazgatója úgy véli, hogy a jelenlegi költségvetési állapotok alapján számolva minden 18 éven felüli magyar állampolgárnak – kivétel nélkül – minimum tízezer forintos havidíjat, e felett pedig 10 százalékos jövedelemarányos járulékot kellene befizetnie. A biztosítók az ellátottak után korrigált fejkvótát kapnának, költségvetési támogatásban viszont kizárólag a valóban rászoruló családok részesülnének.

A volt pénzügyminiszter az egészségügyi reform eddigi lépéseiről elismeréssel nyilatkozott, ugyanakkor aggodalmát fejezte ki, mert úgy lehet érzékelni, mintha az egészségügyi reform a kitörési pont előtt megállt volna. Ennek okai között említette, a miniszterváltást, a már hónapok óta húzódó politikai megegyezés hiányát a biztosítási reform lényegi elemeiről, és a bizonytalan befektetői kilátásokat, a kockázatok felmérhetetlenségét. A volt pénzügyminiszter azt is aggasztónak tartja, hogy vészesen közeledik a politikai ciklus félideje, ami a nagy ívű politikai döntések meghozatalát jelentősen lekorlátozza.

Legolvasottabb cikkeink