• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Házi betegellátásról, ápolásról – uniós támogatással

Egészségpolitika 2021.05.25 Forrás: Weborvos
Házi betegellátásról, ápolásról – uniós támogatással

Így segítheti egymást az uniós programban közreműködő hat ország jó gyakorlatokkal, tapasztalatokkal.

A HoCare2.0 Interreg projekt II. Regionális online konferenciáját tartották a KKV-k, közszolgáltatók, hazai és nemzetközi szakemberek közösen nemrégiben. A HoCare2.0 projektről érdemes tudni, hogy az Interreg CENTRAL EUROPE Programme finanszírozza, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával valósul meg. A programban hat ország (Magyarország, Olaszország, Csehország, Szlovénia, Lengyelország, Németország) vesz részt. Cél, hogy a közegészségügyi hatóságokat és egészségügy közszolgáltató intézményeket, az üzleti alapon működő szolgáltatókat (KKV-k) arra ösztönözze, hogy együttműködésükkel az innováció terén a közös értékalkotás módszerének alkalmazásával és a végfelhasználók bevonásával, felhasználó központú otthonápolási, gondozási megoldásokat fejlesszenek, amelynek révén minőségi változásokat indíthatnak el a régióban.

A május 5-i konferenciát az Országos Kórházi Főigazgatóság azzal a céllal szervezte meg, hogy a részt vevő szakemberek megismerhessék a nyílt innováció és a közös értékalkotás (co-creation) alkalmazásában mutatkozó európai trendeket, a legfrissebb hazai és nemzetközi gyakorlatokat. Európa népessége elöregszik, emiatt egyre nagyobb a hiány az időseket gondozó szakdolgozókból. Ezért szükség van az egészségügyi és szociális ellátás folyamatainak digitalizálására.

A konferencián mutatták be például a Globodemic Technologies magyar kkv által kifejlesztett eszközt, amely a csonttörések gyógyulását segíti, illetve a törések rehabilitációs idejét csökkenti. Ez igen hasznos, ha figyelembe vesszük, hogy a csontritkulás 75 év fölötti korosztály egyharmadát érinti, így ők jobban kitettek a csonttöréssel járó baleseteknek. Az eszköz lehetővé teszi, hogy a gyógyulási folyamatot úgy a csonttörést elszenvedett beteg, mind az őt ápoló segítő is figyelemmel kövesse, mondta Bende Csaba, a Hocare2.0 projekt vezető partnerének, a  Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség projektmenedzsere. Egy másik alkalmazást, amely a szüleiket vagy nagyszüleiket gondozó segítők számára készült, Jan Schneider, Prága 4. kerületi Önkormányzat Szociális Intézetének vezetője ismertette. Sokan informális segítőként gondozzák idős szüleiket, vagy más családtagjukat, s emiatt kiesnek a munkából. A szolgáltatás számukra nyújt segítséget, hogy visszatérhessenek a munkaerőpiacra, ha már mentesülnek gondozási kötelezettségeik alól.

A konferencia második részében bemutatták azokat a kezdeményezéseket, amelyekkel az Európai Unióban otthonápolási, gondozási termékek vagy szolgáltatások fejlesztését és telepítését támogatják. (pl.: European Network of Living Labs, Living & Care Labs or D-Care Labs). Ezek a hálózatok a közös értékalkotás módszertanával megvalósuló, felhasználó központú innovációkat ösztönzik.

A konferenciát moderált panel beszélgetés zárta. A megszólaló szakértők hangsúlyozták, hogy a jövőbeni cél az otthonápolási, gondozási szolgáltatásokhoz történő hozzáférés javítása, minőségük fejlesztése és költséghatékonyságuk fokozása, amihez elkerülhetetlen a szociális és egészségügyi ellátások folyamatainak és protokolljainak, valamint a megvalósításukhoz szükséges technológiai innovációk együttes újra gondolása.

 

Legolvasottabb cikkeink