• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Hírek 2021.05.24 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Szerbiában július közepétől várható az intézkedések enyhítése. Ukrajnában egyre kevesebb az új beteg és a halálos áldozat...

Horvátországban a hétvége előtt enyhíthetnek a korlátozásokon
Még a hétvége előtt enyhíthet Horvátország a koronavírus-járvány megfékezésére hozott korlátozásokon, engedélyezik száz főig a rendezvényeket és kinyithatnak az éttermek belső helyiségei - mondta Davor Bozinovic horvát belügyminiszter hétfőn, a válságstáb és a szűkebb kormány együttes ülését követően. A tárcavezető kiemelte, hogy a nyitás fokozatos lesz, az új rendelet pedig június közepéig lesz érvényben.

Hozzátette: szigorú járványügyi intézkedések mellett engedélyezik a vásárok és a szakkiállítások megrendezését is. Meghatározzák, hány négyzetméternek kell jutnia egy főre, valamint kötelező lesz a maszk viselése. Részleteket várhatóan szerdai sajtótájékoztatóján közöl majd a válságstáb.

A Jutarnji List című horvát napilap járványügyi szakemberekre hivatkozva hétfőn arról írt, hogy a maszk viselése kötelező lesz mindaddig, amíg legalább 1,7 millió ember meg nem kapja mindkét oltást.

A valamivel több mint négymilliós országban eddig 1 181 255-en kaptak védőoltást, közülük 401 566-nak már a második adag vakcinát is beadták.

Az elmúlt napon 74 új fertőzöttet azonosítottak, ezzel a járvány kezdete óta számuk elérte a 354 060-at. Az elmúlt 24 órában a Covid-19 szövődményeinek következtében 26-an haltak meg, amivel a járvány halálos áldozatainak száma 7929-re emelkedett. Kórházban 1211 beteget ápolnak, közülük 116-an vannak lélegeztetőgépen.

Javul a járványhelyzet a szomszédos Szlovéniában is, ahol tovább csökkent a fertőzöttek és a kórházban kezelt betegek száma.

Hétfőre 83 új fertőzöttet regisztráltak, s ezzel a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma elérte a 251 773-at. Az országban tavaly október 4-én volt utoljára száz fő alatt a napi esetszám. Az elmúlt napon egy beteg hunyt el, így a járvány halálos áldozatainak száma 4652-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 316-an vannak kórházban, 96-an közülük intenzív osztályon.

A valamivel több mint kétmilliós országban védőoltást eddig 630 265-en kaptak, közülük 334 628-an már a második adagon is túl vannak. Ez az oltásra jogosult népesség 36,5, illetve 19,4 százaléka.

Janez Poklukar egészségügyi miniszter a Siol.net hírportálnak nyilatkozva elmondta: a nagyobb vakcinaszállítmányok érkezésével nyárig be tudják oltani a felnőtt lakosság több mint felét, márt csak azért is, mert csökkent a vakcinákkal szembeni bizalmatlanság. Ennek ellenére szerinte folytatni kell az oltás felvételére buzdító kampányt, hogy a helyzet ne romoljon egy esetleges új őszi hullám előtt.

"Amennyiben nem tudjuk elérni a szükséges átoltottságot az országban, az év végén vagy a jövő év elején, amikor a körülmények kedvezőbbek lesznek a vírus terjedéséhez, újra megismétlődhet az a helyzet, amivel tavaly szembe kellett néznünk" - húzta alá Poklukar.

Ukrajnában egyre kevesebb az új beteg és a halálos áldozat
Ukrajnában hétfőre tovább lassult a koronavírus-járvány terjedése, mintegy 1300, az előző napinál csaknem 1200-zal kevesebb új beteget jegyeztek fel, és a halálos áldozatok száma sem érte el a hetvenet, ami a héten az eddigi legkevesebb.

A hivatalosan közölt adatok szerint az elmúlt napban 1334 új esettel 2 183 855-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A növekedés üteme ezt megelőzően több napig stagnált, azaz a múlt héten nagyjából ötezer körüli új fertőzöttet regisztráltak, majd vasárnapra már mintegy kétezerrel kevesebbet. A mostani jelentős csökkenésnek ugyanakkor az is lehet az oka, hogy hétvégenként kevesebben fordulnak orvoshoz és kevesebb tesztet végeznek. Ugyanakkor tavaly augusztus közepe óta nem jegyeztek fel ilyen alacsony növekedést, mint most, azóta szinte folyamatosan egyre magasabb lett, míg április elején meghaladta a húszezret is - emlékeztetett az UNIAN ukrán hírügynökség.

A járványban elhunytak száma 68-cal 49 436-ra emelkedett. A halálos áldozatok napi száma is fokozatosan csökkent, az előző napon 89, azelőtt 178, a múlt hét elején viszont még 278 volt, ráadásul március 9. óta nem jegyeztek fel egy nap alatt nyolcvannál kevesebb elhunytat.

Eddig 1 957 561-en gyógyultak meg, közülük az elmúlt napban csaknem hétezren, az aktív betegek száma így tovább csökkent több mint 5700-zal, 176 858-ra. Kórházba az előző napokhoz képest kevesebb, 1019 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, a megelőző napon számuk 1701 volt.

A legtöbb új beteget, 190-et az előző két naphoz hasonlóan megint az ország keleti részében lévő Dnyipropetrovszk megyében jegyezték fel.

Szerhij Skarlet oktatási miniszter hétfőn az RBK-Ukrajina hírportálnak adott interjújában elmondta: fontolgatják, hogy kötelezővé teszik a koronavírus elleni oltást a pedagógusoknak a gyerekek közötti munka jelentette fertőzésveszély miatt. Hozzátette ugyanakkor: míg a kezdetekben csupán 32 százalékuk állt készen arra, hogy beoltassa magát, most már az oktatási intézmények dolgozóinak átlagosan a 90 százaléka. Az UNIAN emlékeztetett arra, hogy május 18-án újabb szállítmány Pfizer-vakcina - 122 850 dózis - érkezett Ukrajnába. Denisz Smihal kormányfő azt mondta, hogy ezzel az oltóanyaggal tanárokat készülnek beoltani.

Szerbiában július közepétől várható az intézkedések enyhítése
Amennyiben stabil marad a járványhelyzet, július közepétől jelentős enyhítések várhatók Szerbiában - jelentette ki Predrag Kon járványügyi szakértő a szerbiai közszolgálati televízió hétfő reggeli beszámolója szerint.

A koronavírus-járvány kezelésével megbízott válságstáb tagja arra is kitért, hogy valószínűleg minden korlátozás megszűnik, a maszkviselési kötelezettséget viszont csak az utolsók között törölhetik el.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában hétfőre 266-tal 709 939-re, Koszovóban 31-gyel 106 770-re, Észak-Macedóniában 37-tel 154 992-re, Montenegróban 45-tel 99 248-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 83-mal 202 940-re növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában 11-gyel 6777-re, Észak-Macedóniában 15-tel 5311-re, Montenegróban kettővel 1574-re 1572-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 14-gyel 9097-re emelkedett. Koszovóban második napja nem volt halálos áldozata a kórnak, így a halottak száma 2244 maradt.

Legolvasottabb cikkeink