• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Házi gyermekorvosok: még nem tudják, mit akarnak velük

Egészségpolitika 2020.11.26 Forrás: Weborvos Szerző:
Házi gyermekorvosok: még nem tudják, mit akarnak velük

A HGYE az új elnökségével igyekszik szakmai munkájukat elismertetni a döntéshozókkal, megőrizni az ellátást a gyermekek számára.

Egyelőre nem látják, hogy az új egészségügyi struktúrában milyen szerepet szánnak a házi gyermekorvoslásnak, vagyis hogy meg akarják-e tartani, vagy hagyják, hogy szép lassan elsorvadjon ez az ellátási forma. A veszély fennáll, ugyanis kevés fiatal érkezik az ellátásba, míg egyre nagyobb arányban dolgoznak nyugdíjas orvosok (körülbelül harminc százalék), nem kevesen még hetven év felett is – derült ki az 1200 praxist képviselő Házi Gyermekorvosok Egyesületének szerdai online sajtóbeszélgetésén. Az eseményt az új vezetőség, a megújuló egyesület céljainak megismerése céljából szervezték.

A november 21-én megválasztott új elnök, dr. Havasi Katalin harminc éve gyógyítja a gyermekeket – tíz évet a kórházi ellátásban töltött, húsz éve pedig házi gyermekorvosként dolgozik. A sajtóbeszélgetésen elmondta, hogy nem jelent szakmai zsákutcát az alapellátás (őmaga Phd fokozatot ért el), bár valóban nehezebb tudományos karriert elérni innen. Az új vezetőséget a következő négy évre választotta a tagság, és mint mondta, nem volt semmiféle puccs, sőt! Az előző elnökkel, Póta Györggyel jó a munkakapcsolata, a vezetőségváltás előre megtervezett, egyeztetett módon történt.

Az elnökség fontos feladatának nevezte Havasi Katalin a megmaradást, és hogy ennek érdekében szövetségeseikkel összefogjanak. Közéjük tartoznak a klinikus gyermekorvosok, hiszen a házi gyermekorvoslás kiesésével jelentősen megnőhet a kórházi ellátók feladata, rosszabb állapotban kerülhetnek hozzájuk a gyermekek. Ezt igazolja az a felmérés, amelyet Angliában készítettek, ahol már évek óta nem működik gyermekalapellátás, és egy ezzel kapcsolatos elemzés arra is rámutatott, hogy nőtt a megelőzhető csecsemő- és gyermekhalandóság is.

Szakmai tagozatuk vezetője ugyan nem házi gyermekorvos, ám elkötelezett szakemberként tisztelik, többek között neki köszönhető, hogy elérték: az új struktúrában a házi gyermekorvosok alapíthatnak csak magukból álló praxisközösséget, nem kötelező felnőtt vagy vegyes praxishoz csatlakozniuk.

Havasi Katalin úgy vélte, az új vezetőséget nagy felelősség terheli azért, hogy ne sorvadjon el a házi gyermekorvoslás, hogy sikerüljön meggyőzniük a döntéshozókat arról, milyen nagy szükség van erre az ellátási formára.

Legolvasottabb cikkeink