• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Házkutatással a gyógyszerhamisítás elleni küzdelemben?

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

A hatósági jogkör kiterjesztése a biztonságos gyógyszerellátást szolgálja a GYEMSZI-OGYI szerint.

Nem kis vihart kavart a hír, miszerint házkutatási jogosítványt kapna a T/11107. számú törvényjavaslat részeként a GYEMSZI (egész pontosan a GYEMSZI-be integrált OGYI) amennyiben a parlament elfogadja a 97. paragrafusban megfogalmazottakat. A parlament honlapján is megtalálható tervezet szerint „…a gyógyszerészeti államigazgatási szerv a hatósági ellenőrzés keretében folytatott eljárások során bármely helyszínt átkutathat, oda önhatalmúlag, a tulajdonos (birtokos), illetve az ott tartózkodó személyek akarata ellenére beléphet, e célból lezárt területet, épületet, helyiséget felnyithat. A kutatás során az eljáró személy az ügyfelet, az ügyfél megbízottját (volt megbízottját), alkalmazottját (volt alkalmazottját) szóban vagy írásban felvilágosítás és magyarázat adására kötelezheti, illetve a helyszínen más módon tájékozódhat.

Magáncélú, illetve magánhasználatú helyiségben, ideértve a járműveket és más területet is, helyszíni ellenőrzést folytatni csak akkor lehet, ha az az ügyfél bármely jelenlegi vagy volt vezető tisztségviselője, alkalmazottja, megbízottja, valamint a ténylegesen az irányítást gyakorló, vagy korábban irányítást gyakorolt más személy használatában van". A tervezetben az is szerepel, hogy minderre előzetes ügyészi jóváhagyással kerülhet sor.

Megkeresésünkre a GYEMSZI az alábbiakról tájékoztatta lapunkat: a módosító javaslattal azt szeretnék elérni a döntéshozók, hogy a GYEMSZI-OGYI hatékonyabban léphessen fel a gyógyszerhamisítás, illetve az engedély nélküli gyógyszerforgalmazás ellen, ami a gyors meggazdagodás reményében sajnos egyre inkább terjedő bűncselekmény hazánkban is.

A szervezetnél úgy vélik, hogy megfelelően hatékony eljárási szabályok segítségével kellő alapossággal tudják feltárni a tényállást, illetve szankcionálni a jogsértő magatartást azok esetében, akik engedély nélkül, vagy hamis gyógyszer forgalmazásával megsértik a büntetőjogi szabályokat (egészségügyi termék hamisítása, áru hamis megjelölése, rossz minőségű termék forgalomba hozatala).

Indoklásuk szerint mivel a Ket.-ben (A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. Törvény) előirányzott közigazgatási eljárási eszköztár erre a területre jelenlegi formájában nem szolgáltat kellő vagy kellően hatékony eszközöket, ezért indokolttá vált az ágazati szabályozás bővítése. A szigorítást a gyógyszerhamisítás elleni küzdelemben való hatékonyabb fellépésen túl a korábbi évek hatósági gyakorlatával, illetve hasonló nemzetközi szabályozással (például Interpol: Pangea akciói, Medicrime Convention végrehajtása) is indokolják.

Mint tájékoztatásukból kiderül, a 6/2013. (I. 18.) Kormányrendelet 2. § d) pontja is piacfelügyeleti hatósági jogkörrel ruházza fel a gyógyszerészeti államigazgatási szervet, azonban nem állapít meg ehhez eljárási részletszabályokat, így ezt a jelen módosító javaslat hivatott megteremteni.

A szigorítást azzal is magyarázzák, hogy a rendőrségnek, illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vámszervének nincs hatásköre az engedély nélküli forgalmazás, a gyógyszerhamisítás hatósági szankcionálására és az ilyen tevékenység ellenőrzésére.
A gyógyszerek kivételes helyzetű termékek, hiszen az emberi egészség helyreállítására szolgálnak, és minőségükhöz, megbízhatóságukhoz olyan társadalmi érdek fűződik, amely mindenképpen indokolja a hatékony hatósági fellépést.

Ugyanakkor a gyógyszerpiac többi, tisztességes piaci magatartást tanúsító szereplőjét is meg kell védeni a törvénytelenül működő forgalmazóktól. A megerősítendő jogosítványok nélkül azonban nem garantálható hatékonyan annak megelőzése, hogy az egészségre fokozott veszélyt jelentő termékek eljussanak a fogyasztókhoz, indokolják a változások szükségességét a GYEMSZI-OGYI-nál.

Legolvasottabb cikkeink