• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Hét esztendeje áll a pénz az ablakban

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Kell az uniós pénz, akarjuk nagyon, de felhasználásáért nem teszünk eleget.

Dr. Dózsa Csaba, a Miskolci Egyetem Egészségügyi Karának docense, a Magyar Egészség-gazdaságtani Társaság nemrég leköszönt elnöke az IME VIII. Regionális Egészségügyi Konferenciáján az EU-s pályázatokról beszélt, amelyekkel kapcsolatosan előadásának címében a struktúraváltás újratöltve TIOP 2.2.6/12/1/B-t szerepeltette.

A szakember sok egyéb között elmondta, hogy a TIOP2. keretében 284,8 milliárd forint szolgál az egészségügyi rendszer szerkezeti átalakításának infrastrukturális támogatására, a TÁMOP 662,9 milliárd forintja az egészségmegőrzés és az egészségügyi humánerőforrás fejlesztésére, végül az úgynevezett ROK-okból – 105,7 milliárd forint értékben – a kistérségi szintű egészségügyi infrastruktúrafejlesztések, a felszabaduló kórházi infrastruktúra bázisán ápolási, rehabilitációs és szociális infrastruktúra fejlesztése lehetséges.

A TIOP 2.2-ben a kórházi szektor struktúraváltására 220-230 milliárd, a TIOP 2.1-ben a kórházon kívüli ellátási formák fejlesztésére csaknem 35 milliárd, a TIOP 2.3-ban az informatikai rendszerek fejlesztése 11 milliárd forint szolgál.

Ahogy Dózsa Csaba fogalmazott a fenti milliárdokat említve, sajnos egyelőre a pénz az ablakban, egyetlen forintot sem tudtak az összegből felhasználni. Az adminisztráció útvesztőiben, ha nem is elveszett, de a TIOP keretein belül struktúraváltás el sem indult. „Talán majd most!" – csempészett némi optimizmust a hangjába. A további halogatásnak nincs helye, ugyanis, ha idén nem használják fel az uniós pénzeket arra, amire lehetne, akkor az összeget befagyasztják! Ugye azért ilyen jól nem áll a magyar gazdaság? A tragikus állapotban lévő egészségügy infrastruktúrája, eszközállománya, informatikája pedig tovább haldokolhat…

Dr. Schiszler István, a GEMSZI munkatársa a konferencián, mintegy végszavazott Dózsa Csaba előadásához. Az ágazati közhiteles nyilvántartások kialakításáról szólt, ahol a szintén 7. éve elnyert uniós pénzek mozdulatlanságáról beszélt, illetve arról, hogy az előző kormánynak volt koncepciója a közhiteles nyilvántartások kialakítására, de azt át kellett dolgozni, nagyon-nagyon sok időt veszítettek az elődeik, s maguk is csak mostanság tudnak „belehúzni". Megannyi kérdés tisztázásra vár még, de igyekeznek, mert nem hagyhatnak befagyasztatni milliárdos pénzeket. Abbéli reményének adott hangot, hogy az általa irányított csapat megérti, az idő sürget és a sok elméletgyártás után végre a kivitelezés kerül sorra, ez ugyanis az ország, az intézmények és nem utolsósorban a betegek érdeke.

Egészségszervezés helyett pepecselnek

Intézmények átalakulóban - közel a megoldás